Policisté na ně upozorňují každého, momentálně však především obyvatele severního a jižního Plzeňska. Právě tam v uplynulých dnech podvodníci řádili.

Nicnetušící ženu z Nepomuku 2. července pomocí známé finty okradl falešný vnuk. „Z neznámého telefonního čísla jí volal muž, který se představil jako její vnuk a pod záminkou toho, že si chce koupit nový automobil, požádal o půjčení padesát tisíc korun, které pak vrátí. Dále uvedl, že si pro peníze přijde jeho přítelkyně," popisuje podfuk policejní mluvčí Jan Koželuh.

Vše skončilo úspěšným předáním peněz před ženiným domem. Po dvojici teď pátrají nepomučtí policisté, přičemž falešnému vnukovi i jeho spolupachatelce hrozí pětiletý pobyt za mřížemi.

Notoricky známou záminku k okradení seniorky použili také muž se ženou 9. července v Kozojedech. „Ženě řekli, že jdou zkontrolovat elektroměr, muž dodal, že nese tisícikorunový přeplatek za elektřinu, ale potřebuje rozměnit pětitisícovou bankovku," přidává nejčerstvější případ mluvčí Ivana Telekešová.

Seniorka se na ta slova vydala do domu, podvodníci ji následovali. Jakmile z peněženky vyndala čtyři tisíce korun, předala je muži a ten odešel. Se seniorkou zůstala žena, která chtěla také rozměnit pětitisícovku, tentokrát však jako přeplatek za vodu. „Žena z peněženky vyndala tři tisíce korun, pro zbytek došla do obývacího pokoje. Po návratu ji ji podvodnice zabavila podepisováním fiktivní smlouvy, muž vešel do obývacího pokoje a z baru ukradl peněženku s 58 tisíci korunami," konstatuje Telekešová.

Také v tomto případě policisté po pachatelích pátrají, nicméně stále platí to, že lidé by měli být maximálně ostražití. Kromě zmíněných případů často zejména starší lidi zkoušejí podomní prodejci, lidé, kteří tvrdí, že jim je nevolno nebo mají hlad či žízeň.

„Nezvané neznámé návštěvy jsou vždy podezřelé. V současné době firmy firmy přeplatky zasílají přes účet nebo složenkou, zaměstnanci osobně nechodí. O odečtech jsou zase nájemníci informováni předem. Nepouštějte si tyto lidi do svých domovů a chraňte svůj majetek," upozorňuje Telekešová.