V pondělí 29. října totiž zasedne odborná porota v čele se světoznámou architektkou Evou Jiřičnou, aby vybrala vítězný návrh.

„Máme velikou radost, protože se soutěž ukázala jako velmi úspěšná. Nakonec se sešlo na 137 návrhů," komentuje závěr soutěže architekt Jiří Boudník, jeden ze členů poroty.

Na otázku, zda za takové množství návrhů nevděčí soutěž i případným recesistům odpověděl, že podmínky soutěže byly nastaveny poměrně přísně a že je téměř nemožné, aby se soutěže zúčastnil laik. „Je vidět, že pro architekty je taková soutěž výzva. Několik návrhů přišlo také v angličtině, což svědčí o mezinárodní účasti," doplňuje Boudník.

Jeho slova potvrzují i čísla České komory architektů. Do obdobných soutěží v Plzni přišel mnohem menší počet přihlášek. Například na řešení prostoru v bývalém pivovaru Světovar dorazilo jen 20 návrhů, do architektonické soutěže na Západočeskou galerii se sešlo na 92 návrhů.

Kontroverzní soutěž o podobu druhé věže plzeňské katedrály vyhlásil 15. dubna Jan Janák, majitel kavárenského řetězce.

Porota ve které zasednou uznávaní architekti jako Eva Jiřičná, David Vávra či Ondřej Císler vybere v pondělí tři nejlepší návrhy.

„Vítěz získá částku 52 015 korun, která symbolicky odkazuje k projektu Plzeň 2015, ke kterému se hlásíme," dodává Boudník.

Že se druhá věž začne hned stavět, autoři soutěže neplánují, chtějí prý především otevřít diskuzi o architektuře a zviditelnit Plzeň.