Výrazně klesla návštěvnost. V Českém lese se vleky vůbec nerozjely.

Místo lyžování chodili návštěvníci Šumavy na pěší túry, na jarní prázdniny rodiny hodně odříkaly pobyty. Krachy ale zatím podnikatelé v cestovním ruchu nehlásí.

"Bylo to katastrofální snad pro všechny. Když není na horách sníh, tak není. Půl národa odjelo do italských nebo rakouských Alp, Ruda byla celou zimu prázdná," řekl majitel železnorudského hotelu Engadin Zdeněk Černý. Spolumajitel hotelů Belveder a Grádl František Strnad nepamatuje, že by po celou zimu bylo počasí jako v říjnu nebo v dubnu. "Kdo měl nasmlouvané školy a vybrané zálohy dopředu, tomu žáci dojeli. Pokud někdo spoléhal na čestné slovo a lidi z ulice, tak to odnesl," řekl. Podle Strnada tato zima donutila řadu podnikatelů své objekty pronajmout nebo prodat. "Na Železnorudsku bylo minimálně o polovinu lidí méně. Už Vánoce nestály za nic, ani Silvestr a prázdniny, což nikdy v minulosti nebylo," uvedl.

Železná Ruda hlásí tvrdé dopady na svoji kasu. Rekreační město provozuje vlek a lanovku na jeden ze dvou hlavních vrcholů - Pancíř. Populární sjezdovka nebyla v provozu vůbec. "Ekonomický výsledek tak bude nejhorší nejméně za 25 let. Tržby na vleku a lanovce jsou asi tři miliony ročně a letos to nebude ani milion," řekl ČTK starosta Michal Šnebergr. Omezené investice a opravy se projeví na letních aktivitách. "Takové podmínky v porevolučním období nepamatuji," řekl. Informace o krachu podnikatelů zatím radnice nemá.

"Velmi špatné byly letos také podmínky pro běžecké lyžování," dodal Šnebergr. Město se stará o desítky kilometrů běžeckých tras.

"Běžkařů bylo mnohem méně než v minulých letech. Lidé chtějí v únoru sníh a nechtějí v zimě chodit pěšky," řekla Martina Karlová z infocentra Modrava, kde je vždy na Šumavě nejvíce sněhu a trasy se tam i letos nejvíce upravovaly. Návštěvnost infocentra byla o více než o třetinu nižší. "Ubytovatelé hodně plakali," řekla.

Podle Ivany Vilišové ze železnorudského infocentra byl velmi slabý leden. "V únoru a březnu jsme měli ale překvapivě velkou návštěvnost. Nepršelo, bylo teplo a bylo tu hodně lidí, kteří měli zájem o pěší turistiku. Hlavně ti, co měli zakoupené pobyty na jarní prázdniny. Přijelo hodně Němců a Italů a opět přibyly rodiny s dětmi," uvedla.

Na sjezdovkách s umělým zasněžováním se lyžovalo déle. Provozovatel největšího areálu Špičák, který loni dal 12 milionů do vleků a osvětlení, bude mít spočítané ztráty v dubnu. Podle spolumajitele Josefa Tremla se investované peníze budou vracet až v dalších letech. Kvůli podmínkám vleky dvakrát snižovaly jízdné.

Letošní zima v Plzeňském kraji byla podle hydrometeorologů extrémně suchá a teplá. V kraji spadlo od prosince do března deset až 20 procent obvyklého objemu srážek, řekl šéf regionálního Českého hydrometeorologického ústavu Jiří Hostýnek. Špičák zaznamenal druhou srážkově nejhorší zimu od roku 1964. Letos tam napadlo od prosince do února 91 milimetrů srážek, minulou zimu 530 milimetrů. Nejednou bylo na Špičáku nejvíce 35 centimetrů přírodního sněhu, což je třetí nejmenší hodnota za 50 let.