Vesnice uprostřed města, tak se dá pohlížet na Boleveckou náves v Plzni. A právě zde začíná procházka s názvem Děti Bolevce, již vede místní rodák Filip Kasl. Poprvé až padesátku zájemců provede během Evropského dne sousedů 31. května.

Cílem je ukázat známá místa netradičně. „Chci lidem ukázat jiný pohled na místa, kudy šli třeba tisíckrát," říká archeolog Národního památkového ústavu v Plzni Filip Kasl. Sám o sobě tvrdí, že je vesnický kluk a zároveň sídlištní výrostek.

„Proto chci lidem ukázat, jak tady mohlo dětství prožívat dítě před sto lety, když Bolevec byla vesnice a kolem byla jen pole, a jak dítě v 80. letech 20. století, tedy už z paneláku," říká mladý Plzeňan. Během procházky se zájemci projde sídliště a podívá se i ke Kamennému rybníku.

Sousedských procházek vzniklo celkem patnáct, budou se konat postupně každou první sobotu v měsíci a při zvláštních příležitostech. K nim je nutné připočítat ještě šest architektonických procházek, které se konají současně. Sousedské procházky jsou jedním z projektů Skrytého města a Plzně 2015.

Kam se jde 31. 5.

V 10 hodin: Vilová čtvrť na Lochotíně, start: před budovou Lék. fakulty UK, Lidická ul., průvodce: Adéla Šmausová, Plzeň za první republiky, start: Chodské nám., průvodci: Václav Reithmaier, Zdeněk Lomička

Ve 14 hodin: Zákulisí velkoměsta – jak se žije na „place", start: most Ivana M. Jirouse, průvodci: Petra Burzová, Tomáš Hirt, Ĺubomír Lupták, Děti Bolevce, start: zast. MHD Bolev. náves, průvodce: Filip Kasl, Staré a nové centrum, start: Meeting Point, náměstí Republiky, průvodce: Pavel Beneš

Vstupné: v předprodeji 50 Kč (přes web www.plzenskavstupenka.cz, www.eventim.cz), na místě 100 Kč. Počet míst je omezen.