Právě na ně se lidé nejvíc těší, znovu budou mít možnost s nimi promluvit a ulovit od nich vzácný podpis. Zájemci se s nimi mohou potkat 3. května od 10 hodin v Kulturním domě Peklo. Kromě toho se veteráni zúčastní pietních aktů, pojedou na džípech v nedělní velké koloně a zastaví se v nedaleké obci Dýšina u velké sochy generála Pattona.

Velkolepé oslavy osvobození chystá město na příští rok. Letos budou v menším rozsahu, na programu není bojová ukázka ani větší prezentace současné české armády, jako byla například loni. Slavnosti ale i tak nabídnou v centru města pětidenní program, v němž nechybí pietní akty u pomníků padlých vojáků a obyvatel, vojenské historické kempy, koncerty a také nedělní jízda Convoy of Liberty.

Letos se do konvoje zapojí jen historická vojenská technika. „Přesně v 11 hodin proletí nad Klatovskou třídou historický letoun AT-6C-15-NT Texan, typický svým přitažlivým, nezaměnitelným zvukem hvězdicového motoru. Průlety letounu nad kolonou potrvají zhruba 30 minut," uvedla koordinátorka oslav Denisa Krylová.

Vrcholem oficiální části oslav, který pětidenní program zakončí, bude v úterý 6. května, v den osvobození Plzně, vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! na Americké třídě.

Slavnosti si vyžádají částečné omezení dopravy, zejména během průjezdu nedělní kolony.

Na všechny dny oslav je připraven kulturní program na náměstí Republiky. Představí se například Hudba Hradní stráže a Policie ČR, zazpívají Taxmeni, Druhá tráva, Marta Kubišová nebo populární The Tap Tap.

Podrobný progra najdete ZDE.