Zúčastnily se ho přibližně čtyři stovky lidí. V centru Plzně se však zároveň konala i protestní akce.

Účastníci Pilsen Pride se po poledni začali scházet v Mlýnské strouze. Po druhé hodině vyšel průvod leseb, gayů, bisexuálů, translidí (LGBT) a jejich podporovatelů směrem na náměstí Republiky.

Do západočeské metropole přijel akci podpořit i Alex z Prahy, gay, který se za svoji sexuální orientaci rozhodně nestydí. „Na akci jsem dorazil s přítelem a kamarádkami. Chceme hlavně zviditelnit naši komunitu, ale také se samozřejmě pobavit. Stejně jako každý rok v Praze,“ svěřil se Alex, který se pravidelně účastní o dost rozsáhlejšího průvodu Prague Pride.

Účastníky však před Pražskou ulicí zastavilo několik desítek odpůrců. Na podporovatele sexuálních menšin pokřikovali, že v Plzni končí, nazývali je také zvrhlíky a pedofily. Protistrana se hájila například slovy, že lesby a gayové jsou normální lidé. Slovní potyčky nakonec během několika minut vyřešili policisté. Průvod pak bez dalších problémů pokračoval přes náměstí Republiky až do bývalé papírny.

„Tato akce vznikla v rámci školního předmětu, kdy jsme se rozhodli zmapovat LGBT komunitu v Plzni a postupně jsme zjišťovali, že tady nic moc není,“ vysvětlila jedna z organizátorek Andrea Luková, která na plzeňské univerzitě studuje antropologii. „Tak jsme se domluvili, že zkusíme uspořádat Pilsen Pride,“ doplnila třiadvacetiletá studentka. Podle ní se nejedná o žádný protest, účastníci pouze chtějí, aby lidé z této komunity měli stejný respekt jako ostatní.