V porovnání s pražskou Karlovou univerzitou se plzeňští studenti drží více při zemi. Zatímco téměř polovina (40 procent) jejich vrstevníků studující v české metropoli počítá s nástupním platem ve výši 21 až 25 tisíc korun, v Plzni v takovýto příjem věří jen 29 procent studentů.

„Už jako studentka jsem si nedělala iluze, že budu mít nějaký závratný příjem. Zároveň mě ale nenapadlo, že budu dlouho hledat práci," říká absolventka fakulty filozofické Lucie Nopková, která zhruba po roce našla uplatnění zcela mimo svůj obor. Právě tato fakulta se i podle statistik samotné univerzity potýká s největší nezaměstnaností. „V roce 2012 byla běžná míra nezaměstnanosti absolventů FF na úrovni 9,8 procenta," uvádí výroční zpráva ZČU za rok 2012 s tím, že se jedná o nezaměstnanost v prvním roce po ukončení studia. „Míra nezaměstnanosti za tři roky po ukončení studia je výrazně nižší," dodává zpráva. Naopak nezaměstnané téměř neprodukuje fakulta aplikovaných věd, kde bez práce zůstává jen několik jedinců.

Pouze šestnáct procent dotázaných studentů ZČU uvedlo, že by nebylo ochotno se za prací přestěhovat. Naopak každý čtvrtý by za dobrou prací odjel kamkoliv na světě. Sami studenti tvrdí, že hlavním kritériem při výběru zaměstnavatele pro ně bude jistota pracovního místa, uplatnění v oboru, učení se novým věcem a osobní rozvoj. S dlouhodobějším setrváním na jednom místě však nepočítají. Jen jeden z deseti respondentů si myslí, že v prvním zaměstnání zůstane déle než pět let.

Nejvhodnějším zaměstnavatelem jsou podle mladých Plzeňanů společnosti ČEZ, Google, Škoda, Škoda auto a Plzeňský Prazdroj. 62 procent dotázaných uvedlo, že má již pracovní zkušenost v oboru, 
69 studentů pak praxi mimo obor.