Je to zásadní projekt, který má zvýšit kvalitu pitné vody ve městě. Plzeň má totiž od roku 2011 výjimku hygieniků, protože ve vodě se v minulosti objevilo zvýšené množství pesticidů, zbytků léčiv nebo antikoncepce. „Voda je sice pitná, ale pokud by se úpravna nerekonstruovala, obtížně bychom další výjimku získávali," prohlásil primátor Martin Baxa (ODS).

EU má uhradit 60 procent nákladů na stavbu. „Pokud nedojde k radikálním změnám systému a nezmění se pravidla, měli bychom dotaci získat. Splnili jsme všechny podmínky," prohlásil šéf Koordinace evropských projektů Erich Beneš na dotaz, zda mohou dotaci ohrozit změny související s nadcházejícími volbami a změnou politické garnitury. Podle něj je dotace v podstatě jistá. Celá stavba bude hotová do konce března 2016, a to včetně nutného zkušebního provozu.

O doplnění technologie uvažuje radnice už dlouho, a to kvůli výskytu některých nebezpečných látek, což nyní řeší provizorně. „K zásadní změně kvality pitné vody sice nedošlo, ale musíme připustit, že do surové vody z řeky se dostává kde co, například pesticidy, zbytky léčiv, antikoncepce a mangan," řekl Jan Kretek z Vodárny Plzeň. Hygiena požaduje, aby všechny tyto látky umělo nové městské zařízení filtrovat. Dlouhodobě sledované ukazatele, železo, hliník, zákaly a veškeré organické látky, udržuje vodárna na stejných i lepších hodnotách.

Jak konkrétně se kvalita v nové úpravně zlepší? Zjednodušeně řečeno se bude veškerá pitná voda filtrovat přes aktivní uhlí, které má obrovské sorpční vlastnosti a ´natáhne´ do sebe zejména organické látky. Podle Kretka využívá tuto technologii vodárna částečně už nyní. „Už to máme ověřené. Současná úpravna vody ale byla postavena pro pískovou filtraci, takže bez modernizace nemůžeme prohnat přes uhlí všechnu vodu. To bude možné až po rekonstrukci," potvrdil Kretek.

Jakost surové vody pro Plzeň je dlouhodobě ovlivněna zejména srážkami, které do vody spláchnou řadu škodlivých látek z okolních pozemků. Vodárna už dříve avizovala, že bude zjišťovat kvůli vyšším pesticidům případné znečisťovatele. „Ukázalo se, že zdroje jsou plošné, nejde o žádné bodové zdroje z jednoho místa," vysvětlil Kretek s tím, že při dešti se splachují z polí do vody například aplikace, které zemědělci použijí na potlačení nežádoucích rostlin.

Podle ekonomického náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) nebudou investice do vodárenství v žádném případě znamenat další zdražování vody v Plzni. „Cílem je zkvalitnit vodu v Plzni a dodržet parametry, které jsou nově stanoveny Evropskou komisí," prohlásil Zrzavecký. Dodal, že město směřuje k tomu, že převezme k 1. 1. 2016 vodárnu do svého majetku odkoupením jejích akcií v ceně do 711 milionů korun. „Pak budeme ovládat celou společnost a budeme mít zásadní vliv na cenotvorbu. Žádné dramatické zvýšení vodného a stočného už neplánujeme," prohlásil Zrzavecký.