I když s většími akcemi počkají až na příští, kulatý ročník, bude se i letos nač dívat.

Silnice Plzeňska bude opět brázdit například konvoj historických vozů organizovaný plzeňským Military Car Clubem. „Momentálně máme přihlášeno kolem padesáti automobilů a stále mohou přibývat," řekl předseda klubu Rudolf Bayer.

Takzvaný Convoy of Remembrance, jenž letos vyjede počtyřiadvacáté, má už jisté zastávky. V sobotu 3. května dorazí do Ledců, Chotíkova a Malesic, v neděli se v Plzni přidá ke Convoy of Liberty, tradičnímu průjezdu po Klatovské třídě, odkud zamíří do Dýšiny a do Horní Břízy. „Většinou nás bývá kolem šedesáti až sedmdesáti vozů, ale protože letos se chystá ještě velká akce v Normandii, někteří si vybrali jen ji," vysvětlil Bayer.

V Ledcích Convoy of Remembrance ozdobí slavnostní událost – odhalení pamětní desky. „Obec se ji rozhodla věnovat sedmi obyvatelům, kteří za války zahynuli v koncentračních táborech," uvedl starosta Jiří Mareš. „Deska bude na památníku obětí první světové války, který stojí na návsi," dodal.

Premiéra čeká i Dobřany. „3. května v 11:00 hodin přijedou historické vozy. Jejich posádce se vzdají němečtí vojáci, kteří budou na náměstí tábořit už od pátku," zve ředitelka Městského kulturního střediska Dobřany Simona Sýkorová.

Obyvatelé Dýšiny se tradičně setkají u bronzové sochy generála Pattona před tamní školou. V neděli 
4. května se tam opět po roce setkají i s generálovým vnukem G. P. Watersem.

V Nepomuku si už na konci února připomněli sedmdesáté výročí sestřelení amerického bombardéru B-24 Liberator a také z toho důvodu město žádné velké květnové oslavy nechystá. „Pouze se u nás zastaví kolona vozů. Výročí nebude kulaté, počkáme na příští rok," konstatoval nepomucký starosta Václav Kovář.