Všichni, kdo uvažují o studiu cizího jazyka, mají v těchto dnech možnost zapsat se do kurzů na téměř dvacítce plzeňských jazykových škol.

„Jasnou hvězdou je angličtina, zájem je i o francouzštinu," říká ředitelka jazykové školy Polyglot Jana Havlíčková. Díky geografické poloze je v Plzni oblíbená i němčina.

Z pestré nabídky škol si ale vyberou i zájemci o méně tradiční jazyky. V Polyglotu učí turečtinu, Jazyková škola Eufrat zase nabízí hodiny řečtiny, japonštiny či čínštiny. Tu zde studoval i Petr Paleček. „Do kurzu jsem se zapsal hlavně ze zvědavosti. Zajímalo mě, jak funguje jazyk, který je založený na znacích," říká Paleček, který by se jazyku rád věnoval ve volných chvílích i nadále.

Ostatní lidé, s nimiž do kurzu chodil, však počítali s tím, že jazyk využijí i v praxi. Byli mezi nimi studenti, kteří by rádi v rámci výměnných pobytů vycestovali na Taiwan, i obchodník, který chtěl znalost jazyka využít pro svůj byznys.

Zástupci všech oslovených škol se shodují na tom, že největší zájem o výuku je mezi lidmi středního věku, často falešnými začátečníky. Plní se i kurzy pro děti různých věkových kategorií.

„Téměř všechny děti z loňských kurzů se vrací, takže jsme pro letošek některé hodiny i přidávali," říká Kateřina Newton z jazykové školy Newtonhouse, jež se zaměřuje pouze na výuku angličtiny. Nejmenším žáčkům zde jsou čtyři roky.

Kromě těch nejmenších rodiče často přihlašují i děti v páté, šest třídě, když podle Newton zjistí, že úroveň výuky na školách není taková, jakou si představovali.

Ceny kurzů angličtiny na plzeňských školách začínají na částce necelých čtyř tisíc korun za školní rok. Řada škol jej však člení do dvou semestrů či tří trimestrů, které v součtu zpravidla vyjdou dráž než platba celého roku. Dětské kurzy bývají levnější.