VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plzeňané posnídali v trávě a férově

Plzeň - Díky fair trade obchodu mohou v rozvojových zemích postavit školy nebo silnice.

11.5.2014 2
SDÍLEJ:

Fairtrade snídaně v Mlýnské strouze v Plzni.Foto: DENÍK/Vlastimil Leška

„Nejde o charitu. Farmář zkrátka dostane přiměřené peníze za to, co vypěstuje," vysvětluje podstatu tzv. fair trade Lucie Müllerová. V sobotu se v Mlýnské strouze sešli Plzeňané, aby tu posnídali a symbolicky tak podpořili spravedlivý obchod.

Férová snídaně se v Plzni konala potřetí, ve stejný čas takto lidé posnídali koláče, buchty a další pochutiny vyrobené ze surovin fair trade v dalších 115 městech, což je o 30 více než před rokem.

Akci přišla podpořit také Plzeňanka Anna Arnetová, na ´snídani v trávě´ přišla už podruhé. „Líbí se mi ta myšlenka upéct koláč a přinést ho na společnou snídani," říká. O fair trade se zajímá už několik let a snaží se některé výrobky hlídat. „Nejsem úplně skalní příznivec fair trade, ale je obrovský rozdíl třeba mezi obyčejným čajem a čajem fair trade," říká Arnetová, která do Mlýnské strouhy dorazila se synem a kamarádkou Lucií. Dodala, že kromě lepší chuti je pro ni důležitý i hřejivý pocit, že podpořila dobrou věc.

V čem tedy spočívá fair trade? „Jde o způsob obchodu, který lidem z Afriky, Asie a Latinské Ameriky dává možnost uživit se prací za důstojných podmínek," vysvětluje Müllerová. Díky tzv. sociálnímu družstvu, do něhož jde část výdělku, je možné v těchto zemích třetího světa postavit nové školy, silnice a další potřebné věci.

Fair trade je zpravidla bio

Výrobky s certifikátem fair trade jsou ale zpravidla výrazně dražší. „To je naše specifikum, třeba v Británii takové rozdíly nejsou," podotýká organizátorka snídaně. Zároveň se snídaní se konaly i farmářské trhy na náměstí – bio a fair trade ale není totéž. Každé má svou zvláštní certifikaci. „Ne každé bio je fair trade, ale 99 procent fair trade výrobků je bio, byť necertifikovaných," upozorňuje.

Zatímco na jiné férové snídaně v republice chodí pravidelně mnohde i stovky lidí, v Plzni se v sobotu přišla podívat necelá třicítka zájemců. Čím to je? „V Plzeňském kraji je obchodů s bio a fair trade potravinami méně než třeba na Moravě, tam jsou zkrátka té přírodě blíž," míní Müllerová.

Autor: Miroslava Tolarová

11.5.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pohotovosti v kraji dostanou přidáno

Maminka Eva Spurná v pořadu Malé lásky a její dcera Zuzanka
5

Maminka Eva: Natáčení je hezká vzpomínka pro nás i pro dceru

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Kracíkovi role učitele nevadí. Mladým pomůžu rád, říká útočník

Plzeň – Vytáhnout nahoru další mladíky. Úkol pro hokejového útočníka Jaroslava Kracíka, který se po návratu ze zahraničí chystá v mateřské Škodě Plzeň už na třetí sezonu.

Deset defibrilátorů pro Plzeň

Plzeň – Chytré přístroje vysvětlí i laikovi, jak zachránit život.

V Plzni ráno hořel byt. Čtyřicet lidí muselo opustit panelák

Plzeň - Požár za milion korun pravděpodobně způsobila technická závada powerbanky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení