VYBERTE SI REGION

Plzeňané cestovali s jídlem kolem světa. Na DEPO Street Food Marketu

Plzeň – DEPO2015 ožilo v sobotu festivalem chutí a vůní. Další festival se bude konat během Slavností svobody.

20.2.2016
SDÍLEJ:

DEPO Street Food Market v Plzni.Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Spokojenost na obou stranách pultů vládla v sobotu na druhém DEPO Street Food Marketu, který do areálu DEPO2015 lákal milovníky rychlého občerstvení.

Ještě tak kdyby odpoledne tolik nepršelo.

Oproti loňské premiéře, kdy řadu Plzeňanů odradila sáhodlouhá fronta před depem a některé prodejce zaskočilo, jaký zájem o jídlo je, to byla změna. Přitom se nedalo říci, že by - alespoň během prvních nedeštivých hodin - dorazilo méně jedlíků. Už před desátou, kdy akce začala, čekalo u brány depa asi padesát lidí. Stoly v zadýmané autobusové hale byly během celého téměř neustále obsazené a málokterý stánek zůstal chvíli bez zákazníka.

U gruzinských specialit si lidé mohli dát třeba šašlik. „To je maso napíchnuté na špízu. Pravý šašlik se dělá z beraního, my tu máme i vepřové nebo telecí. Pečené na uhlí jsou nejlepší na světě," zasmál se Levan, který měl maso na starost.

V nedalekém chorvatském stánku kuchař na rozpálené plotně míchal škeble a další mořské plody, k nimž se podávalo dalmatské víno, a jídelní cesta kolem světa pokračovala v hale, kde slavili úspěchy třeba Španělé. „Já jsem si dala albóndigas, což jsou masové koule. Prý s pikantní omáčkou, ale doufám, že ne moc pikantní," ukázala svůj tácek Irena Máchová. „Je to skvělé," prohlásila, když konečně ochutnala.

Empanadas i kachnička narůžovo

Až z Latinské Ameriky do Plzně doputovaly taštičky zvané empanadas. „Jsou plněné hovězím masem a jsou výborné," popisoval je snědý prodavač mladému páru. „Určitě si dejte," pomohl mu procházející muž, který se právě do jedné čerstvé s chutí zakousl.

Domácí scénu reprezentovalo například Bistro Kantýna s belgickými hranolky, hot dogy či gulášovou polévkou nebo vegetariánské bistro Satyr, jež nalévalo krém z červené čočky a jako zákusek nabízelo třeba dýňový cheesecake.

Ve velké hale krásně voněl pražský obchod Kachnička na růžovo. „Stojíme u grilu, na které mděláme kachní prsa v čerstvém rozmarýnu nebo kachní játra v portském víně s tymiánem. Nepoužíváme žádné chemické přísady, vždycky jen mořskou sůl a čerstvé bylinky," nechala se slyšet Renata Kasalová.

Kdo chtěl všechno jídlo také zapít, mohl volit mezi několika druhy piv z velkých i malých pivovarů, několika druhy kávy i domácí limonády – stánek Šupáci za barem měl v nabídce kromě zázvorové a citronové třeba méně obvyklou okurkovou. A nouze nebyla ani o dezerty. Sladké koláče s ovocem i bez, dorty, makronky, lízátka…

V letošním roce se bude v areálu DEPO2015 ve velkém jíst ještě dvakrát. American Street Food Market se bude konat 7. května v rámci Slavností svobody a další DEPO Street Food Market opět ve státní svátek 28. října.

Autor: Pavel Korelus

20.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Sofronku zdobí busta jejího zakladatele Karla Kaňáka

Plzeň – Před šedesáti lety vzniklo v Plzni arboretum.

Plzeň očima Marka Vojtěcha

Plzeň – Na pět otázek odpovídá muzikant Marek Vojtěch.

Firma Skytoll žádá ÚOHS, aby Kapsch nesměl vybírat mýto

Firma Skytoll, která vybírá mýto na Slovensku, rázně promluvila do další budoucnosti českého mýtného systému. Jak zjistil magazín Dotyk, v pátek na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) poslala návrh, aby bylo ministerstvu dopravy zakázáno využívat služeb rakouské firmy Kapsch.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies