Po atraktivních zápasech v loňském ročníku Ligy mistrů, kdy se plzeňští fotbalisté postupně utkali s AC Milán a FC Barcelonou, viktoriáni dnes večer v dalším zápase Evropské ligy vyběhnou na trávník ve Španělsku proti Atlétiku Madrid. Jde o dvojnásobného vítěze Evropské ligy a momentálně jeden z nejlepších týmů světa, což dokázal potupou londýnské Chelsea v evropském Superpoháru.

Zápas 2. kola základní skupiny Evropské ligy začne ve 21:05 hodin na stadionu Vicente Calderóna v Madridu.
Na mimořádný zápas podzimu a měření sil s dalším fotbalovým gigantem se těší fanoušci i hráči. „Je to vlastně i odměna za všechna ta předkola, kterými jsme prošli a takový zápas si prostě chceme užít," říká David Limberský.

Ten řadí Atlético mezi deset nejlepších týmů světa. I přesto slibuje, že Plzeň nezaleze k vlastnímu vápnu. „Byla by věčná škoda, když už takové zápasy hrajeme, abychom jen bránili. Budeme chtít hrát aktivně," tvrdí reprezentační zadák.

Plzni moc nevěří sázkové kanceláře a jednoznačně favorizují Atlétiko Madrid. Tipsport vypsal na vítězství Španělů kurz 1,3:1. Na výhru Viktorky je 10:1 a remízu kurz 5,7:1.

Přestože fotbalisty plzeňské Viktorie čeká dnes v Madridu nejatraktivnější soupeř podzimu, cestování do zahraničí fandy neláká jako loni. Na zápas Evropské ligy proti Atlétiku Madrid se chystá 600 příznivců, z toho 250 z nich tvoří sponzoři klubu.

Přibližně 350 fanoušků má lístky do kotle, sponzoři budou na hlavní tribuně.

Ve srovnání s loňským čtyř až pětitisícovým tažením příznivců na Milán a Barcelonu nejde o velké číslo. Je pravda, že i přes vítězství v Evropské lize 2010 a 2012 Atlético Madrid nedosahuje tradice, celkových úspěchů a věhlasu Barcelony a Milánu, s nimiž se Plzeň utkala v prestižní Lize mistrů. Někoho mohlo odradit cestování do 1800 kilometrů dalekého Madridu. Jeden z vůdců plzeňských fandů Zdeněk Pavel má i jiné vysvětlení. „Výjezd je po finanční stránce velmi nákladný. Znám spoustu kluků, kteří by zápas rádi viděli, ale nemají peníze. Přesto si myslím, že 350 prodaných lístků do sektoru hostů není zase tak hrozné číslo," zdůvodnil Zdeněk Pavel.

Autobusem levněji

Výjezd autobusem vyšel na 4 500 korun i s ubytováním na dvě noci. K tomu je nezbytné připočítat 630 či 750 korun za vstupenku. Od Rychtářky odcestoval v úterý večer jeden autobus. „Drtivá většina lidí na zápas letí," řekl Pavel.

Někteří fandové odjeli do dějiště zápasu včera, další skupina fandů přiletí až dnes. Letecky cesta na zápas stála 8 590 korun. V ceně jsou tři snídaně a nocleh. „Vracíme se v neděli. Bude tedy čas si prohlédnout město. Zajímavé je náměstí De Sol, těším se na návštěvu stadionu a zázemí Realu Madrid a možná se zajedeme metrem kouknout do Getafe, které hraje také nejvyšší soutěž," uvedl Roman Bakala z P – fans.

Respekt i optimismus

A jak fanoušci odhadují průběh a výsledek zápasu? Z jejich slov je cítit respekt, viktoriánům ale věří. „Věřím, že podají dobrý výkon a z toho vzejde příznivý výsledek. Hráči už mají zkušenosti se zápasy proti těžkým soupeřům. Otrkali se v zápasech proti Messimu a Ibrahimovićovi," míní Bakala.

Optimismus sálá i z Pavla. „Míč je kulatý. Můžeme překvapit, vemte si vítězný zápas Brna tady v Plzni nebo naši plichtu v loňském zápase proti AC Milán," tvrdí Pavel.