Deset čestných prohlášení politiků o výdělcích za loňský rok obdržela do včerejška plzeňská radnice. Do poloviny roku mělo příjmy přiznat celkem 12 plzeňských politiků. Dva je dodají dodatečně. Z předložených prohlášení vyplývá, že nejvíce si v uplynulém roce vydělali náměstci primátora Jiří Uhlík z ODS a křesťanský demokrat Petr Náhlík. Přiznání ale zkreslují.

Svoje příjmy zveřejnil primátor Pavel Rödl (ODS), dva ze tří jeho náměstků, uvolnění členové městské rady a předseda kontrolního výboru. Ve složce se objevilo i prohlášení Miroslava Charváta, který byl ve funkci radního jen osm týdnů nebo Stanislava Hajného (oba ODS).

Chybí naopak prohlášení Vladimíra Duchka (Pravá volba pro Plzeň), který čerpá dovolenou, nebo bývalého plzeňského primátora Miroslava Kalouse (ODS). „Zapomněl jsem na to. Určitě jej dodám dodatečně,“ řekl Kalous, který primátorský post opustil po loňských podzimních volbách.

Přiznání příjmů za rok 2006 je složitější než obvykle a nelze je jednoduše porovnat. Někteří politici totiž přiznali příjem za celý rok, jiní jen za listopad a prosinec, kdy usedli do křesel po komunálních volbách. Není také jasné, zda politici zveřejnili veškeré příjmy včetně soukromých nebo jen příjmy z veřejných funkcí.

Náměstkyně primátora Marcela Krejsová (ODS) například v prohlášení připomněla příjem z prodeje bytu a garáže, technický náměstek primátora Jiří Uhlík (ODS) rozdělil příjem na mzdu (818 435 Kč) a příjem z nemovitostí (378 000 Kč). Náměstek Petr Náhlík (KDU–ČSL) vyčíslil mzdu z magistrátu na 633 549 Kč, zbytek jsou peníze za práci na slovanské radnici, v Plzeňské teplárenské (člen představenstva) a v Plzeňské energetice (předseda dozorčí rady).

Povinnost odevzdat prohlášení o příjmech si schválili zastupitelé v roce 2004 a příjmy poprvé přiznávali za rok 2005. Od příštího roku to už bude povinnost nařízená zákonem.

za listopad a prosinec 2006
Pavel Rödl (ODS) 153 tisíc Kč
Petr Rund (ODS) 108
Petra Fischerová (ODS) 111
Vlad. Tichý (ODS) 113
Mir. Charvát (ODS) 113
za celý loňský rok
Jiří Uhlík (ODS) 1 196
Marcela Krejsová (ODS) 700
Petr Náhlík (KDU–ČSL) 912
Milan Chovanec (ČSSD) 444
Stanislav Hajný (ODS) 799
 
doručí dodatečně:
Miroslav Kalous (ODS)
Vladimír Duchek (Pravá volba pro Plzeň)
(částky jsou nezdaněné)