Historickou budovu právnické fakulty rozzáří už zítra unikátní světelná projekce. Videomapping, který vznikl u příležitosti 
25. narozenin Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), začne ve 21 hodin a potrvá přibližně hodinu. Na své si ve středu přijdou 
i příznivci psaného a mluveného slova. V krajské metropoli se totiž uskuteční Noc literatury.

Originální show

Originální show nabídne pohled do historie vědění. Tematicky navazuje na motto letošních oslav ZČU, jež se týkají čtvrté průmyslové revoluce. Představení vzniklo v ateliéru multimediální tvorby umělecké fakulty: „Vytvořili jsme novou formu, kterou pracovně nazýváme neomapping. Klasický videomapping pracuje především s geometrickými tvary a vizuálním přeskládáváním architektury. Zatímco my jsme se zaměřili hlavně na dějovou linku videa. Osm studentů natáčelo v univerzitních laboratořích a výzkumných centrech," přiblížil vedoucí ateliéru Lukáš Kellner. Netradiční dílo představí divákovi milníky 20. století, jež předcházely čtvrté průmyslové revoluci – ta by laicky řečeno měla zcela zautomatizovat činnosti, které dosud v továrnách vykonávají lidé.

Světelnou projekci za zhruba 100 tisíc korun doplní reprodukovaná autorská hudba. Z balkonu právnické fakulty se ponese i ži-vá muzika. Postará se o ni Plzeňský fanfárový soubor. „Jedná se o kvarteto složené z hráčů operního orchestru Divadla J. K. Tyla a zahraje starou anglickou hudbu, která vhodně doplní tematiku průmyslové revoluce," řekla vedoucí vnějších vztahů ZČU Veronika Nováková. Ideální místo na pozorování přibližně hodinové show, která začne ve 21 hodin, jsou sady Pětatřicátníků mezi Solní a Riegrovou ulicí.

Dobrodružná literární hra

Tentýž večer se Plzeňané mohou zaposlouchat do úryvků knih současných evropských spisovatelů. „Jde o díla, která vyšla koncem loňského roku nebo vycházejí teprve letos, takže jsou to skutečně žhavé novinky. Unikátní také je, že hosté čtou na neobvyklých místech," nastínila tisková mluvčí Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Martina Košanová.

Organizátoři pojali akci jako velkou dobrodružnou literární hru v noční Plzni. „Pro příchozí máme mapu 
a kartu, na kterou dostanou razítko z každého navštíveného místa. Pokud jich získají pět, mohou se přihlásit do soutěže o ceny," uzavřela Košanová.

Program Noci literatury 2016

Čtení se uskuteční od 18 do 23 hodin v půlhodinových intervalech, letošního desátého ročníku netradičního čtení 
na neobvyklých místech se zúčastní 10 lokalit v Plzni:

  • Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (SVK PK): Marek Wollner čte Dánskou občanskou válku 2018-24 od dánského autora Kaspara Collinga Nielsena
  • Knihovna města Plzně: Bronislav Kotiš čte románu Lala od polského spisovatele Jacka Dehnela
  • Měšťanská beseda: Petr Vizina čte knihu Piata loď od slovenské tvůrkyně Moniky Kompaníkové
  • Café Regner: Stanislav Jurík a Vojtěch Jurík čtou Parádní jízdu od irského prozaika Josepha O´Connora
  • Green Gondola: překvapení večera
  • Družstevní kavárna Inkognito: David Brabec čte Bezvadnou projížďku od belgického autora Michela Lamberta
  • Amorvino: Martin Reiner čte románovou prvotinu Na útěku od španělského spisovatele Jesúse Carrasca
  • Moving Station: Luboš Svoboda čte román Nultá hodina od švédské tvůrkyně Lotty Lundberg
  • Plzeň Zastávka: Bára Sedláčková čte knihu Porodní bába od finské autorky Katji Kettu

Organizátoři připravili pro posluchače karty s mapou, na každém navštíveném místě dostanou razítko; vyplněnou kartu mohou přinést do pěti dnů do SVK PK a získat cenu.