Trvalo to rok a půl, ale Plzeň už může mluvit o tom, že má novou tradici. Jde o seriál večerů electro swingu, jehož šestý díl už v pátek rozhýbe velký sál Kulturního domu Peklo.

Umělce, kteří Plzeňany přivádějí do varu populární kombinací swingové a moderní hudby, do západočeské metropole zve pražský DJ Mackie Messer, vlastním jménem Martin Juráček. Říká, že v Plzni kromě elektronické formy zní i klasický swing. „Snažíme se program vždy nakombinovat tak, aby si na své přišli fanoušci obojího," říká s tím, že tradiční součástí jsou také taneční mini lekce.

Mackie Messer pořádá electroswingové večery po celé republice, mluví se o něm jako o pionýrovi tuzemské electroswingové scény. Jsou tedy večery v Plzni v něčem jiné než ty ostatní?

„Často přemýšlím o tom, čím to je, že si electro swing v Plzni za poměrně krátkou dobu existence získal tak velkou oblibu. Myslím si ale, že to je také atmosférou toho místa, kde se večery odehrávají. Peklo je prostě nádherný sál a takové akci to tam moc sluší. Navíc i přes to obrovské množství lidí, které na večery chodí, se tam pořád daří zachovávat takovou pohodovou až rodinnou atmosféru. Asi to nepřeženu, když řeknu, že ochranka má na našich akcích větší starost, aby se stačila vyfotit se všemi těmi nádhernými ženskými než aby řešila nějaké konflikty. Je to pohoda," zamýšlí se s úsměvem.

Electro Swing Plzeň No. 6pátek 14. 10., velký sál KD Peklo od 21:00 hodin, vystoupí DJ MISTA TRICK (Londýn), SACHA DIEU (Londýn), SUGARCUTES, YAZZ (Praha - kabaretní vystoupení), ZIG ZAG TAP & SWING (Praha – taneční minilekce), DJ JAMES WING (Praha), DJ MARIONETTE (Praha), DOMKA HOOPLAY (Praha – kabaretní vystoupení), THE PRAGUE SWINGMASTERS (Praha) 

Plzeňská jinakost je podle něj daná zřejmě i zmíněným programem kombinujícím tradici s novou hudbou. „Je to více tančírna než klubová taneční párty, jak je běžné jinde v Evropě," dodává.

Každý večer navštíví asi tisícovka lidí. „Polovina lidí je tam podle mě úplně poprvé, druhá skupina jsou ti, kteří se vracejí. Část z nich jezdí do Plzně třeba z Prahy, ale také jsme tady měli moc pěkné návštěvy z Německa. Za electro swingem dorazil plný autobus lidí a teď prý přijedou zase," dodává.