S projektem Kola pro Afriku přišli před čtyřmi lety Roman Posolda a Richard Gazda. K nápadu, který se zrodil v Ostravě, se přidává stále více dobrovolníků a po celé České republice už existuje více než čtyřicet sběrných míst. Jedno takové nedávno vzniklo také v Plzni.

Na starosti ho má Martin Homan, jenž už od začátku července obdržel od dárců desítky bicyklů. Mezi těmi, kteří včera dorazili do Škoda sport parku v Doudlevcích, konkrétně k půjčovně sportovních potřeb, byla také Terezka Prouzová a její otec Roman Prouza. „O projektu vím už tři roky, ale letos jsem se rozhodl do něj zapojit. Říkal jsem o něm i kolegům v práci, někteří se také přidají," uvedl devětačtyřicetiletý Plzeňan. Kolo koupil s časovým předstihem pro svou dceru. Nakonec se společně domluvili, že Terezka dárek oželí a společně pomohou dobré věci. „Zatím ho nepotřebuji, jezdím na koloběžce," řekla desetiletá dívka, která je zvědavá, komu vlastně její bicykl pomůže.

Kola pro Afriku● projekt má kořeny v Kanadě
● česká podoba projektu
 vznikla v roce 2012
● dosud se podařilo předat
 africkým školákům více
 než 5000 kol z ČR
● aktuálně je do
 charitativní akce zapojeno
 52 gambijských škol
● v Čechách je v současnosti více než 40 sběrných míst, v Plzni
 můžete bicykly vozit 
k půjčovně sportovních
 potřeb u Škoda sport parku v Doudlevcích, jež má otevřeno denně od 14 do 20 hodin
● více informací na webu www.kolaproafriku.cz

Už na podzim by kolo mělo sloužit některému školákovi v Africe. Ještě předtím se ale zásilka
z krajské metropole odveze do ostravského centrálního skladu. „Na jejich opravě se podílejí dobrovolníci, ale například i bývalí vězni. Použitelná kola pak putují asi měsíc kontejnery do Gambie," nastínil Homan. Zájemci mohou darovat rovněž staré autolékárničky, protože v tamějších nemocnicích je nedostatek obvazovaného materiálu.

Někteří spolupracovníci jako třeba Homan mají štěstí a mohou být přímo
u předávání daru ve městě Gunjur. Jiní, mezi něž patří Terezka a Roman Prouzovi, budou nadšeně sledovat akci alespoň po internetu.

Sbírka projektu Kola pro AfrikuZdroj: DENÍK/Milan Říský