„Jsme připraveni město rozvíjet a posouvat dál, tak jako jsme to dělali v uplynulých čtyřech letech. V zásadních otázkách se shodujeme," prohlásil Zrzavecký. Slíbil čerpání dotací pro ´smysluplné´projekty, nový způsob fungování městské policie tak, aby byla blíže lidem.

Co se dá s příchodem nového prvního muže města očekávat? Zatímco Baxa byl zaměřen především na kulturu, Zrzavecký bude mít na starost kromě primátorské agendy také bezpečnost ve městě a potažmo Městskou policii v Plzni. „To je moje priorita," prohlásil. V prvních dnech v úřadě hodlá nejprve přestěhovat hory papírů do kanceláře primátora, pak uvede do úřadu své kolegy radní. „Kalendář na příští týden už mám plný schůzek," dodal Martin Zrzavecký. Do práce dosud jezdil jako náměstek vlastním autem, nehodlá prý to měnit ani jako primátor.

Plzeň už nečekají v příštích čtyřech letech tak velké investice jako dosud. Odstupující vedení města nechalo postavit nové obří depo Plzeňským městským dopravním podnikům, postavilo miliardové Nové divadlo, rekonstruovalo fotbalový stadion ve Štruncových sadech, postavilo nový atletický stadion, investovalo do Evropského hlavního města kultury. Opozice mu často vyčítala drahé a megalomanské projekty a také míru zadlužení města, ke kterému za uplynulé čtyři roky došlo. K těm větším stavbám, které by se měly nyní postavit, patří zejména tramvaj k ZČU na Borská pole (650 milionů Kč) nebo stavby a výkupy pro druhou etapu západního okruhu města (700 mil. Kč).

Kdo je Martin Zrzavecký (ČSSD)

Narodil se 3. 8. 1973. • Nedodělal strojní průmyslovku, později se vyučil zámečníkem. • Pracoval jako řemeslník, barman, manažer v oblasti IT technologií, obchodní ředitel. • V sociální demokracii je od roku 1998. • Je předsedou OVV ČSSD Plzeň-město. • Od roku 2006 do roku 2010 byl zastupitelem městského obvodu Plzeň 4. • Od roku 2008 je krajským zastupitelem. • Od roku 2010 je ekonomickým náměstkem plzeňského primátora. • Je ženatý, má dvě děti.

Rozhovor s Martinem Zrzaveckým naleznete ZDE.