Připravili jsme pro vás Politickou inventuru. Příští dva týdny bude denně vycházet téma, jímž se radnice zabývala či zabývá. Oslovili jsme lídry dvanácti politických stran a hnutí, které v Plzni v říjnových komunálních volbách (10.-11. října) kandidují. Každý z nich odpovídá na danou otázku vždy ANO/NE, svůj názor může následně vysvětlit či okomentovat. Schopný politik se pozná i podle toho, že dokáže jasně a stručně formulovat své myšlenky, a proto naši lídři dostali na svůj komentář pouze 140 znaků. V přehledu jsou seřazeni podle pořadového čísla, které pro volby strana dostala.

Podle vedoucího bytového odboru magistrátu Zdeňka Švarce je přibližně 300 bytů, jež se opravují, další jsou v objektech určených k demolici (například v Domažlické ulici) a nebo jsou v domech určených k prodeji a už se s jejich opravou nepočítá. „Celkem jde asi o 600 neobsazených bytů," uvádí Švarc.

Zhruba 500 obsazených bytů na Sylvánu radnice plánuje odprodat nájemníkům. Dalších cca 450 bytů je na bytovém odboru vedených jako garsonky či malometrážní byty pro seniory se sníženým nájmem a s pečovatelskou službou. Právě o malé byty je největší zájem. Ty velké lidé nezvládají platit. Sazba nad 80 korun za čtvereční metr (u 1. kategorie) plus vysoké náklady na vytápění velkých prostor s vysokými stropy v nich bydlení prodražuje. Poptávka zejména seniorů po malých levných bytech je asi 3x větší, než je jejich nabídka. Radnice aktuálně nabídne právě penzistům 20 zrekonstruovaných bytů, od garsonek po byty 2+1, kde nájemce za měsíc zaplatí zlevněný nájem 50 korun za čtvereční metr. Jde o dům v Zábělské ulici 43 v Doubravce. Senioři tu zaplatí stejnou zlevněnou částku jakou platí důchodci v domech s pečovatelskou službou, tedy 50 korun za metr čtvereční. Malometrážní byt s plochou asi 30 čtverečních metrů tu vyjde na 1,5 tisíce korun měsíčně.

Nájemci městských bytů dluží radnici více než 100 milionů Kč. Ke konci loňského roku město evidovalo 1531 dlužníků a výše jejich nesplacených závazků činila 116 milionů Kč. Tento dluh je výsledkem asi dvacetiletého hospodaření v minulosti. Radnice vyhlásila dlužníkům amnestii, odpustí jim poplatky a úroky.

Má si město vyhradit část bytů pro sociální účely?

Má si město vyhradit část bytů pro sociální účely?

Má si město vyhradit část bytů pro sociální účely?

Má si město vyhradit část bytů pro sociální účely?

V Plzni na velkou radnici dále kandiduje těchto pět stran, mají ale buď neúplné kandidátky, nebo se v průzkumu veřejného mínění pohybují až na zadních pozicích:

• Strana svobodných občanů (lídr Jan Zavadil)• Volební strana Republika (Martin Ščepka)• Sdružení DSZ a NK (Zdeněk Kylián)• Strana práv občanů (Jan Kůrka)• DSSS – Za Plzeň bez hazardu a nepřizpůsobivých (Jiří Štěpánek)