„Do Plzně jsme dorazili na kolech po mezinárodní cyklotrase z Německa a chystáme se pokračovat do Prahy. Předtím bychom se rádi podívali do pivovaru a možná stihneme projít i ZOO," popsal své plány asi padesátiletý turista Peerke z Nizozemska, kterého jsme včera oslovili na náměstí Republiky.

On a jeho manželka jsou jedněmi z mnoha cizinců, které západočeská metropole letos přilákala.

Jde to i bez fotbalu

To, že Plzeň letos už není Evropským hlavním městem kultury, totiž zájem zahraničí neovlivnilo. Vlastně by se dalo říci, že je to naopak.

Od ledna do července letošního roku město navštívilo dokonce ještě více turistů než ve stejném období v loňském roce. Nejvíce je lákají právě pivovary a expozice Plzeňského Prazdroje a zoologická zahrada spolu s Techmanií.

Napínavé výsledky

„Výsledky za první pololetí jsme očekávali s napětím, protože se předpokládalo, že po mimořádném roce 2015 dojde k poklesu návštěvnosti. Předběžné výsledky Českého statistického úřadu (ČSÚ) ale ukazují, že v celkovém součtu Plzeň o žádné turisty nepřišla. Je tedy zjevné, že pozitivní očekávání od projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 se naplnila také v oblasti turismu," raduje se první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa.

Kdo je turista a kdo návštěvník?statistiky návštěvnosti rozlišují pojmy turista 
a návštěvník takto:
• turista – pouze návštěvník, který v Plzni přespí alespoň jednu noc
• návštěvník města – může být turista nebo jednodenní návštěvník 

Celkem do města přijelo téměř 120 tisíc turistů, což je v porovnání s pololetím 2015 o 99 osob více.

Tradičně sousedé

Cestovní ruch zažívá úspěšný rok ve všech regionech České republiky. Plzeňský kraj vyhledávají především naši západní sousedé. „Největší položkou v portfoliu zahraničních hostů jsou tradičně Němci. Letos jich za první pololetí přijelo 30 911. Rozdíl oproti loňsku činí jenom minus šest osob, což je opravdu výborný výsledek," dodává Kristina Štěpánová z organizace Plzeň – TURISMUS.

Počty zahraničních turistů, kteří nocovali v plzeňských hotelích a penzionech, odpovídají také výsledkům měření signálních dat mobilních operátorů, jež si Plzeň – TURISMUS po loňské premiéře nechává zpracovávat i letos.

Naopak domácích turistů je ale podle signálu vysílaného jejich mobily ve skutečnosti čtyřikrát více než tvrdí údaje ČSÚ. Velká část 
z nich totiž přespává u příbuzných nebo známých, ne v hotelích.

Tereza Brožová