„Pro nás je obrovskou ctí a výzvou, že tak obrovský kongres můžeme pořádat. Významné je to nejen pro Západočeskou univerzitu, ale i pro českou archeologii vůbec," uvedl děkan Fakulty filozofické v Plzni Pavel Vařeka. Do Plzně zamířili účastníci ze 49 zemí Evropy a světa. Během kongresu zazní na půdě univerzity téměř tisíc přednášek.

„Máme šest hlavních témat. Jsou jimi archeologické prameny, péče o památky, teorie v archeologii, archeologie a veřejnost, ale také archeologie jídla a pití a v neposlední řadě také vztah k přírodním vědám, ke kterým má tato věda skutečně velice blízko," upřesnil profesor Martin Gojda z katedry archeologie.

Dva roky příprav

To, že se setkání odborníků na historii koná právě v Plzni, není náhoda. Plzeň a její okolí jsou totiž bohaté na různé nálezy. „Za prvé jsou zde věci, které jinde nenajdete. Za druhé, zdejší archeologie má velmi starou tradici, v Čechách jednu z nejstarších, sahá totiž až na konec 19. století. Za třetí, naši zahraniční kolegové k nám velice často a rádi přijíždějí," vysvětlil Vařeka.

Jeho slova potvrdil i Mark Pearce z University of Nottingham. „Archeologie je zde na opravdu vysoké úrovni. Plzeň je navíc krásné a skvělé místo. Pro takové setkání nejlepší. Budeme si užívat nejen program, který nám připravili kolegové, ale také samotné město," zasmál se Pearce.

Kromě přednášek zamíří zahraniční hosté i na výlet. „Pojedeme se podívat ke Starému Plzenci, kde jsou pravěké mohyly nebo zaniklá středověká vesnice. Zamíříme také na Karlovarsko, kde je hradiště Vladař, navštívíme Bečov a Karlovy Vary. Chceme se také podívat do Prahy, kde jsou románské domy u Starého Města, a též na Karlův most," uvedl Gojda.

Mezinárodní archeologický kongres se v Plzni začal připravovat již před dvěma lety. Akce takového charakteru se na našem území konala naposledy v roce 1966, konkrétně v Praze. „Archeologie není jenom o kopání. Je hlavně o lidské kultuře. Společnost nesmí zapomínat na svou minulost, potom by totiž ztratila i svou budoucnost," uzavřel Mark Pearce.