Předloni hejtmanství koupilo budovu pro konzervatoř v Tylově ulici, nyní si začíná brousit zuby na další městský dům, v němž sídlí škola zřizovaná krajem. Do několika let by Plzeň mohla kraji prodat Masarykovo gymnázium, záležet bude na ceně. Dohodli se na tom primátor Martin Zrzavecký a hejtman Václav Šlajs (oba ČSSD).

„Jsme teprve na začátku. Jako město jsme kraj oslovili, zda má zájem koupit budovu, v němž gymnázium sídlí. A kraj souhlasil," prohlásil primátor Zrzavecký. V současné době je tu hejtmanství v nájmu.

Co také patří PlzniMasarykovo gymnázium, Petákova ul. 
Sportovní gymnázium, Táborská ul.
Obchodní akademie, nám. T. G. M.  
SOŠ obchodu, užitého umění a designu, Nerudova ul.  
ZŠ Heyrovského ul.  ZŠ Podmostní ul.

Nešlo by zdaleka o první prodej školské budovy. Před lety už kraj koupil budovu Gymnázia Luďka Pika na Doubravce nebo gymnázium na Mikulášském náměstí na Slovanech. Naposledy to byla už zmiňovaná budova pro konzervatoř. Za ni kraj zaplatil osm milionů korun, třebaže odhadní cena byla třikrát vyšší. „V tomto případě nelze postupovat podle odhadní ceny," řekl Zrzavecký.

Kraj, který zřizuje všechny střední školy a některé základní školy (umělecké a speciální), neřeší nájem v budovách jen odkupem těchto nemovitostí. Například Sportovní gymnázium, které dnes sídlí v Táborské ulici na Slovanech, se k 1. září 2016 přestěhuje do areálu na Vejprnické ulici, jejž už nyní vlastní Plzeňský kraj. V současné době prochází budovy rekonstrukcí, v budoucnu tu pro gymnázium vzniknou i nová hřiště. „Sportovci tam budou využívat domov mládeže i školní jídelnu, navíc v okolí je dost prostoru pro další rozvoj, což v Táborské ulici nebylo možné," prohlásil už dříve krajský náměstek pro školství Jiří Struček (ČSSD).

Problém s tím, že školy zřizované krajem sídlí v budovách, jež patří městu Plzni, je dán historicky. „Když byly v roce 1990 zrušeny kraje, stát jejich majetek převedl na okresní úřady. Krátce byl i Okresní úřad Plzeň-město, ale ten zanikl a vznikl magistrát. Ten pak dostal také jeho majetek," vysvětluje hejtman Šlajs s tím, že když před patnácti lety znovu vznikly kraje (v trochu jiné podobě), získaly majetky z bývalých okresních úřadů. „Ale v Plzni neměl kraj nic, takže teď majetek pracně získáváme zpátky," vysvětluje hejtman. Dodal, že letos ani napřesrok kraj budovu gymnázia kupovat nebude a pokud by město požadovalo příliš vysokou částku, kraj zájem mít nebude.

Ve hře je také směna některých nemovitostí. Kraj uvažuje o převodu budovy ve Zborovské ulici, v němž kdysi byla umělecká škola a dnes prostory využívá Západočeské muzeum. Podle hejtmana Šlajse už kraj do této budovy investoval zhruba 32 milionů korun. „Budovu má muzeum ve výpůjčce až do roku 2052," upřesňuje Hana Radová z plzeňského magistrátu, která má evidenci majetku na starosti. Podobné dlouhodobé pronájmy jsou například i u Studijní vědecké knihovny ve Smetanových sadech nebo u konzervatoře v Kopeckého sadech. Historické budovy patří městu, využívá je však kraj prostřednictvím svých příspěvkových organizací.