„Na radnici se zabývají hlavním městem kultury a divadlem, nám smrdí pod okny žumpa a chodíme kálet do potoka," kroutí hlavou obyvatel Malesic. Právě tady nemají ani kanalizaci, ani vodovod, lidem tu chybějí chodníky u silnic. „Problém je stejně jako jinde v penězích, odhad na stavbu vodovodu je asi 50 mil. Kč, na kanalizaci třikrát vyšší," vypočítává starosta Malesic Miroslav Culdman.

Podobně počítají také ve Lhotě. „Kanalizaci nemáme, přestože byla součástí smlouvy o našem připojení k Plzni," říká starostka Lhoty Zdeňka Hončarová. Lhotským chybí i kulturní a sportovní zařízení. Odkanalizovány dodnes nejsou staré Lobzy, část Litic nebo Valchy. Štěstí měly Radobyčice, kde se kanalizace buduje díky dotaci EU. „Připravuje se výběrové řízení i na vodovod, samotná stavba začne zřejmě na jaře příštího roku," uvedl Ondřej Prokop z odboru investic magistrátu.

Obavy z toho, že finance do okrajových částí města potečou ještě tenčím proudem než dosud, mají lidé v souvislosti s chystaným přerozdělováním investičních peněz do obvodních pokladen. Jiný způsob financování už radnice avizovala – chce totiž dát obvodům jen přísně účelově rozdělené finance na jejich povinnosti určené statutem města (např. na úklid a péči o zeleň či vyvážení odpadu). Dosud měly i peníze na vlastní investice, o ty ale přijdou a budou o ně muset žádat město. Jenže většině obvodů se to nelíbí.

„Nové rozdělení nepřinese do míst bez chodníků a komunikace potřebné investice, naopak je ještě oddálí. Dojde k nezdravé centralizaci," míní starosta Radčic Zdeněk Švarc.

Přitom Radčice jsou na tom v porovnání o ostatními malými obvody dobře, protože mají vybudovány základní inženýrské sítě. Chybí jim ale třeba hospoda se sálem, kde by se scházeli. „Bývalá hasičská zbrojnice vyžaduje celkovou rekonstrukci, ta ale převyšuje úspory našeho obvodu," vysvětluje starosta. A nový způsob financování obvodů podle něj zamezí možnosti, aby si obvod pomalu střádal na stavbu do budoucna.

Například v Liticích mají lidé problém (kromě kanalizace a neposíleného vodovodního řadu) s penězi souvisejícími s chataři. „Máme největší katastr z malých obvodů a v něm cca 500 rekreačních objektů," vypočítává starosta Litic Jaromír Janoušek. Lidé si tu chaty mnohdy přestavují na domky, trvale se ale do Litic nepřihlásí, takže dotace obci neroste. S tím souvisí i černé skládky a jejich likvidace na konto obce, protože chataři si popelnice neobjednávají. „Policie ještě nikdy viníka nezjistila," dodává Janoušek.

Samostatnou kapitolou je nedostatek školek. Radní města pro oblast školství Irena Rottová (ODS), která je zároveň místostarostkou Slovan, prosazuje na městě možnost spolufinancování tzv. montované školky (za cca 21 – 25 mil. Kč). „Potřeba školek bude trvat ještě tak dva až tři roky, pak opadne," vysvětluje systém, kdy by se školka smontovaná ze stavebních dílů mohla použít pro jiný účel na jiném místě.

Kolik mají obvody

Z městské kasy dostává deset plzeňských obvodů ročně cca 400 milionů Kč, od příštího roku dostanou zhruba o 60 mil. méně.

Co všechno nejvíc chybí lidem v deseti plzeňských obvodech

Plzeň 1 – Lochotín, Košutka, Vinice: další dopravní napojení na centrum, mateřská školka v obl. Kotíkovské ulice
Plzeň 2 – Slovany: mateřská školka u bazénu, vodovod Ostrá Hůrka, peníze na opravy Petrohradu
Plzeň 3 – střed města, Skvrňany, Radobyčice: další mateřské školky, vodovod v Radobyčicích, dům s pečovatelskou službou ve Skvrňanech, peníze na opravy chodníků a úpravy pro parkování na sídlišti
Plzeň 4 – Doubravka, Červený Hrádek: nedostatek míst v mateřských školkách, odkanalizování staré části Lobez
Plzeň 5 – Křimice: obchod typu Lidl, Norma, kruhový objezd na křižovatce Chebská x Prvomájová, koupaliště
Plzeň 6 – Litice: nedostatek vody (nemají posílený vodovod), kanalizace v části obce, černé skládky
Plzeň 7 – Radčice: kulturní zařízení (sál s hospodou)
Plzeň 8 – Černice: další mateřská školka, domov pro seniory
Plzeň 9 – Malesice: vodovod a kanalizace, neopravená příjezdová komunikace, nedostatečná veřejná doprava
Plzeň 10 – Lhota: vodovod a kanalizace, kulturní zařízení