Ve Šťáhlavech a přidružených Šťáhlavicích se přesně na Štědrý den konala veřejná sbírka pro sdružení Haima, které pomáhá dětem s poruchou krvetvorby. Poprvé v historii sbírky byla pokořena hranice dvaceti tisíc korun. Ve Šťáhlavech se vybralo 12 862,50 Kč a ve Šťáhlavicích 8370 Kč.

Sbírka se v těchto dvou obcích stala tradicí, letos se pomáhalo již po desáté. Peníze lidé vhazovali do speciálního skleněného boxu. Byl připraven i vánoční program. „Děti ze základní školy nám tu zpívají koledy. Poté si všichni, jako každý rok, poslechneme vánoční troubení pana Šmolíka ze Šťáhlavic,“ informoval Deník Jaroslav Malík, šťáhlavský radní.

Vedení města je rozhodnuto už nyní pro konání další sbírky za rok. „Příští rok budeme dětem určitě pomáhat znovu,“ prohlásil Dušan Krňoul, místostarosta Šťáhlav, dle kterého už ze sbírky stala jakási tradice.

Jak informoval Malík, dnes veze starosta Václav Štětina celý obnos do Plzně, kde jej předá sdružení Haima. Dle Jaroslavy Grejcarové, místopředsedkyně Haimy, budou vybrané peníze použity na zvelebení prostředí hematologického oddělení FN v Plzni, kde děti mnohdy tráví až třináct měsíců. „Z finančního daru Šťáhlavských jsme loni nakoupili například stromečky do naší zahrady, různé hračky, pastelky, DVD a další věci, aby se tu děti cítily lépe,“ podotkla.

„Je to pro dobrou věc, takže jsem sbírku také podpořila,“ sdělila Deníku Marie Ranková, obyvatelka Šťáhlav, která také vhodila finanční obnos do skleněného boxu. „Je dobře, že se taková sbírka dělá,“ zdůraznila.

Podle zastupitelů přispěly odhadem asi tři stovky lidí.