Plzeňští lékaři ji tehdy publikovali nejen v médiích, ale také v odborném časopise Vox Pediatrie. Obě dvě studie shodně tvrdí, že pro kontrolu horečky u dětí je nejlepší střídat paracetamol s ibuprofenem.

„Léky typu paracetamolu (například Paralen nebo Panadol) se mohou dávkovat v množství 10 až 15 miligramů na kilogram dítěte. Při překročení dávky na více než dvojnásobek může paracetamol postihnout ledviny a játra,“ vysvětluje vědecký sekretář Odborné společnosti praktických dětských lékařů (OSPDL) ČR a primář dětského oddělení Mulačovy nemocnice Jiří Liška.

Oproti tomu ibuprofen obsažený v Ibalginu nevykazuje toxicitu ani při pětkrát vyšší dávce. „Vždy je ale třeba vše konzultovat s lékařem,“ doporučuje Liška. Zajímavé je, že s toxicitou paracetamolu si lépe poradí kojenci než starší děti. Právě kombinace obou medikamentů podávaných střídavě podle předepsaných dávek je podle studie nejúčinnější. „Dochází tak k zesílení efektu proti teplotám bez zesílení vedlejších možných účinků,“ říká lékař.

Při srážení teploty u dětí doporučuje i osprchování vlažnou vodou. „Myslím tím skutečně jen vlažnou, spousta lidí už pouští poměrně teplou,“ upozorňuje Liška. Aplikovat lze například i studené zábaly, doba zábalu má trvat 10 až 15 minut. „Nedoporučuji zábaly, pokud má dítě studené končetiny, stejně tak nejsou vhodné při infekčních onemocněních s kožním výsevem,“ radí lékař.

Horečka je vlastně obranný mechanismus těla, vysílá do centrálního mozkového systému signály, že je třeba vypustit do těla ochranné látky. „Pokud je vám hodně zle, a přitom nemáte vůbec teploty, něco není v pořádku. Znamená to vlastně, že obranný systém nefunguje,“ vysvětluje Liška význam horečky.

Lékaři proto často doporučují srážet až teplotu od 38 stupňů.