Porovnali jsme výdaje u jedné z plzeňských rodin. Petr žije s manželkou a dvěma dětmi v panelovém domě na sídlišti v Plzni. Jedno dítě je ve školním věku, druhé je staré několik měsíců. Nejvyšší rozdíl zaplatí rodina příští rok za teplo a elektřinu. „Za teplo dáme v příštím roce tak o 1200 korun navíc, u elektřiny jsem spočítal tisícovku navíc,“ vypočítává očekávané zdražení energií Petr.

Teplo z plzeňské teplárny je přitom i přes téměř desetiprocentní nárůst stále nejlacinější. „Uhlí je stále nejvýhodnější komodita. Těžaři nám navýšili před koncem roku cenu uhlí o 15 procent, museli jsme zareagovat. Plzeňské teplo je ale stále jedním z nejlevnějších i v porovnání tuzemských tepláren,“ říká generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Majitelé domů topící elektřinou nebo plynem platí už dlouhodobě za vytápění svých příbytků mnohem větší částky. Proto se i zdražení těchto komodit odrazí na zvýšených výdajích v řádech tisíců korun.

„Za plyn i za vodu nevydáváme tolik peněz, proto změny v cenách moc nesledujeme. I větší zdražení nás totiž může stát nanejvýš několik set korun,“ svěřuje se Petr. Vodné se v Plzni v roce 2009 zvedne o necelé dvě koruny na metr krychlový, stočné o několik haléřů dokonce zlevní.

Výhodou pro příští rok je předpokládaná stagnující cena potravin a zatím příznivá cena pohonných hnot.

„Za jídlo a pití pochopitelně platíme nejvíc. Počítám, že měsíčně za ně vydáme kolem 11 tisíc korun. Když se vyplní předpovědi a ceny zůstanou stejné, bude to fajn,“ doufá Plzeňan. „Záležet bude u nás hodně na cenách mléčných výrobků, těch kupujeme opravdu dost za hodně peněz,“ upřesňuje tok financí rodiny Petr.

Jestli kromě energií nepůjdou u dalších pravidelných výdajů rodiny ceny nahoru, bude spokojen. Spokojen naopak není s tím, že mu zůstane stejný plat. „Ani v naší, ani v jiných firmách, o kterých vím, se o nárůstu platů vůbec nemluví. Majitelé se teď mohou lehce vymluvit na finanční krizi. Takže nakonec budeme rádi, že nás nevyhodí,“ stěžuje si Petr, který nechce zveřejnit svého zaměstnavatele.