S obrovským množstvím cyklistů a motorkářů se o víkendu potkávali řidiči na silnicích po celém Plzeňsku. Milovníky jízdy na kole i na motorce vlákalo do sedel krásné počasí a pro mnohé z nich to byla po dlouhé zimě první možnost se tímto způsobem vyvětrat. Minimálně s jedním z nich se ale auto střetlo přímo.

Ovšem ani řada dalších řidičů za volantem aut takové pochopení pro výletníky na dvou kolech neměla. „A je to zase tady! Všude samí kolisti. Pletou se dokonce i na silnice, po kterých by podle mě měli mít jízdu zakázanou,“ postěžoval si například Václav Zeman, který jel v sobotu odpoledne do Přeštic. V úseku mezi odbočkou na Chlumčany a Přešticemi prý potkal nejméně čtyři cyklisty. „Přitom je tady hodně velký provoz a silnice celkem úzká,“ dodal.

„Úplně nejvíc ze všeho miluju, když si na kole vyjedou dva, který si musí furt povídat, a tak jedou vedle sebe. Motorkáři mi nevadí. Teda když nejedou jako hovada. Zrovna včera se mi třeba stalo, že jsem jela po kruháči. Auto, které tam vjíždělo, zastavilo a pouštělo mě. Za ním se ale na objezd vyřítily dvě motorky, které mně tam vjeli. To jsem nadávala dost,“ říká Plzeňanka Karolína Lešovská.

Vyznavači jízdy po dvou kolech, ať už motorkáři či kolaři, to ale vidí jinak. Říkají, že mají stejné právo jezdit jako šoféři aut. A že mezi všemi — cyklisty, motorkáři i automobilisty — se najdou slušní i bezohlední řidiči. „To se nedá nic dělat. Nadávat nám lidi budou vždycky, dokud nebudou všude cyklostezky. S těmi se to sice postupně zlepšuje, ale na spoustě míst ještě nebudou asi hodně dlouho,“ říká Martin Kondr, který se v sobotu vydal na kole do Dobřan. Na projížďku se prý těšil měsíce. „Zima byla dlouhá, takže jsem si nemohl nechat tuhle příležitost vyrazit v takovém počasí ujít. A je to super,“ svěřil se cyklista.

Začátek sezony se v sobotu naopak moc nevydařil motorkáři, který po půl sedmé večer projížděl Spáleným Poříčím. V Tyršově ulici se srazil s osobním autem. Naštěstí z nehody vyvázl jen s lehkým zraněním. „Převezli jsme jej do plzeňské nemocnice. Díky opravdu dobrému oblečení má jen rozřízlou ruku,“ sdělila mluvčí záchranné zdravotnické služby Lenka Ptáčková.

Nejen vzájemná tolerance, ale především předvídavost je podle Václava Ircinga z Besipu jednou z nejdůležitějších věcí na silnici, a to u všech účastníků provozu.

„Cyklisté i motocyklisté by si také měli uvědomit, že jsou mnohem zranitelnější, a chovat se podle toho. Pokud je to možné, využít cyklostezku, nejezdit po běžných komunikacích. A motorkáři zase musí ubrat na rychlosti. Ne každý dokáže motorku ovládat tak snadno, jako se mu ji podaří rozjet,“ říká Ircing.

Dodává, že si stále spousta lidí neosvojila známé, doporučené či povinné bezpečnostní prvky. „A spousta řidičů aut si ještě nezvykla na to, že při předjíždění cyklisty musí dávat znamení o změně směru. Málokdo to dodržuje a bliká,“ upozorňuje Ircing.

K nehodám podle něj dochází i při stání na křižovatce, protože cyklisté a motocyklisté mohou předjet stojící auta zprava. To si prý často neuvědomí spolujezdec v autě a může jim otevřít dveře do cesty.