Klobása za padesát, panák vodky za pětačtyřicet. „Vědomostní“ soutěže z pódia typu: Jaké je hlavní město ČR? Odpověď jednoho z návštěvníků: Plzeň. Jak se jmenuje největší plzeňské náměstí? Václavské. Řada stánků s maskami a parukami, dětskými hračkami, ale i kořením nebo vánočními vykrajovátky. Paintballová aréna. Projížďky na konících. Andělský salon krásy. Nebo pokusy projít se po vodní hladině Boleváku ve speciální plastové hermeticky uzavřené kouli, do které vám předem napustí tři kubíky vzduchu. A skupina Turbo, Sámer Issa nebo ohňostroj.

To všechno nabídla stovkám návštěvníků sobotní akce prvního městského obvodu Prázdniny na Boleváku. U vchodu jste ale museli zaplatit 25korunovou vstupenku.

Právě na Akva Ball, chození po vodní hladině, se táhla od břehu Boleváku dlouhá fronta. Atrakci si chtěli vyzkoušet dospělí i děti. Neohroženě lezli do splaské igelitové bubliny, do které jim pořadatelé vzápětí foukli vzduch a zatáhli za nimi zip. Pak už mohli, přivázaní za několikametrový provaz, chodit po hladině, válet kotrmelce či se jen „plácat“. Někteří proto, že nedokázali udržet balanc, jiní smíchy. Záleželo na odhodlání i nátuře. „Nebojím se o ně, sami to chtěli. Já bych se neodvážil, a kdyby, tak bych se asi pozvracel,“ smál se na břehu tatínek, který přivedl dva kluky, Martina a Tobiáše.

Po několika minutách řádění v balonu byli kluci vytaženi. „Už jsem chtěl na tátu volat. Dobrý, ale trochu jsem strach přece jen měl,“ přiznal Martin.

Šéf Zorb Teamu Pavel Urbánek, který na atrakci dohlížel, se jen smál. „Po pěti minutách mají dost všichni. Jednak vydýchají vzduch, jedak už jsou unavení,“ vysvětloval.

Organizace SK Plzeň 3e City (www.skplzen.info), která atrakci provozuje, nabízí kromě Akva Ballu i řadu jiných aktivit, například zorbování. „To je ale trochu jiná záležitost,“ potvrdil Urbánek. Hlavní rozdíl prý je, že se provozuje na vodní hladině ve dvouplášťové kouli.