Klíče na neděli
Komedie je o tom, že se dva manželské páry sejdou na nepovedeném mejdanu. Všichni čtyři nejsou příliš spokojeni s tím, čeho dosáhli, a jejich manželské soužití trpí stereotypem. V opilosti se partneři prohodí, vymění si klíče od bytu a po kratičké radosti z něčeho nového se roztočí kolotoč potíží.
(DS Háta)

Právě 1. dubna tu má mít premiéru další komedie, tentokrát Klíče na neděli, jejichž autorem je plzeňský herec a režisér Antonín Procházka. Herci tohoto divadélka už hru začali zkoušet.

V hlavních mužských rolích se představí Lukáš Langmajer a Karel Zima. Návštěvníci Pluta už znají Lukáše Langmajera z komedie Paparazzi aneb Zpověď bulvárního fotografa, Karel Zima hrál například v pohádce Čertova nevěsta, ve filmu Non plus ultras a v desítkách dalších snímků a divadelních her. V Plutu však jde o jeho první roli. Jejich ženské protějšky ztvární Natálie Topinková a stálice Divadla Pluto Pavla Bečková.

Klíče na neděli měly v Plzni premiéru v roce 1988, hrál v ní tehdy kromě autora i Pavel Kikinčuk, pro něhož to byla první role u režiséra Procházky. „Už je to dlouhá doba, ale vím že práce s Toníkem pro mě byla vždycky potěšením, a to nejen u této konkrétní komedie, ale i u těch dalších, co následovaly," říká Kikinčuk, který tentokrát kvůli svému vytížení v Klíčích hrát nebude. „Je mi to líto, ale nic s tím nenadělám. Času mám čím dál méně a nechci se stát štvancem a skončit někde v Bohnicích," dodává plzeňský herec. Na Klíče na neděli tak bude pouze dohlížet a chce na ně alespoň ´hodit oko zvenčí z pohledu diváka´.

Zkoušky probíhají od začátku ledna. „Hra je vážně skvěle vystavěná. Pracuje se, když se nechechtáme," popisuje atmosféru Jindřiška Kikinčuková s tím, že tuto komedii měla v hledáčku už delší dobu. Nápad realizovala úmyslně v roce, kdy je Plzeň evropským hlavním městem kultury. „Chtěli jsme přispět k oslavám a Tonda Procházka je coby klasik plzeňského divadla označován za plzeňského Molièra," vysvětluje principálka. Do budoucna by chtěla uvést i další Procházkovy hry. Sama si v Klíčích zahraje tetičku ze Švýcarska, která pořádně zamíchá dějem. „Neumím německy, takže s tím mám docela velký problém. Ale peru se s tím statečně," říká Kikinčuková.

Autor hry Antonín Procházka kdysi prohlásil, že Klíče na neděli jsou více než hra spíše ´slet jednotlivých výstupů s pointou´. O tom, kolikrát už byla od jejího vzniku uvedena na divadelních prknech, přehled nemá. „Mohlo to být tak desetkrát v profesionálních divadlech, nevím přesně. A kolikrát hru uvedli ochotníci, to už se vůbec nedá zjistit," říká Procházka, který hru režíroval i v pražském divadle Háta před deseti lety. To ji uvádí dodnes. Na tu nejnovější verzi se prý půjde podívat rád, pokud jej Pluto pozve. „Jen doufám, že ve hře nebude moc úprav, přece jen jsem pod ní podepsaný," připomíná.

Mezi Procházkovy vůbec nejčastěji uváděné hry patří komedie S tvojí dcerou ne, v níž se mimochodem i dnes, osmnáct let od premiéry, na jevišti schází Antonín Procházka s Pavlem Kikinčukem. Nedávno ji autor dokonce zhlédl v polském nastudování. „Rozumět slovům nepotřebuji, znám tu hru. Ale byly drobnosti, které mě překvapily," podotkl Procházka.

Divadlo Pluto, které v Plzni funguje šestnáctým rokem, přináší každý rok minimálně jednu premiéru loni to byl muzikál Vladimíra Renčína a Jindřicha Brabce na motivy antické Lysistraty Nejkrásnější válka.