Radnici prý chybí peníze na to, aby je mohla dát do pořádku, opravila rozbité věci a poničené stěny.

„Před nastěhováním nového nájemníka je také nutné nechat provést revize všech sítí, což také něco stojí," potvrdil šéf bytového odboru magistrátu Zdeněk Švarc. Připomíná, že někde jsou náklady na znovuzprovoznění bytu v řádech desítek tisíc korun, jinde mohou činit ale také přes 200 tisíc korun. Na některých adresách prý není lehké městský byt udat, lidé se nechtějí stěhovat např. do Kotkovy ulice nebo městských bytů poblíž věznice. Vybydlené byty nebo ty, do nichž je nutné nejprve investovat, tak zůstávají prázdné. V pořadnících přitom čeká na byt více než dva tisíce žadatelů.

Lidé přitom o městské byty zájem mají. „Odmítám platit hypotéky bankám, chtěla bych si pronajmout menší obecní byt," uvedla Plzeňanka Jana V. Jenže to je problém. Právě menší byty jsou nejvíc žádané, zejména ty v lokalitách jako Bory nebo Slovany.

Jak je možné, že radnice nemá na opravy bytů, které by jinak lidé mohli využívat? Podle Švarce se na nájmech vybere přes 100 milionů korun ročně a ještě letos platí, že se celá částka vrací zpět do agendy bytové politiky. V příštím roce ale už půjde 20 procent peněz jinam, takže situace bude ještě horší.

Za nájem městského bytu 1+1 dnes Plzeňan zaplatí okolo 4,5 až pět tisíc korun měsíčně. Od Nového roku to bude ještě zhruba o tisíc korun více, v Česku totiž definitivně končí regulace nájemného, která ještě letos držela ceny bytů na uzdě. Od ledna už bude změna nájemného možná jen dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem. Pokud se tak nestane, určí cenu soud.

S blížící se deregulací proto Ministerstvo pro místní rozvoj ČR aktualizovalo cenové mapy nájemného ve velkých městech. Ty podle odhadu soudních znalců uvádějí výši obvyklého nájemného v uvedené lokalitě. Realitní makléř Oldřich Král ale míní, že Plzeň si na to, v jakém stavu jsou obecní byty, účtuje příliš vysoký nájem už nyní.

„Radnice využila nejvyššího možného zdražení nájmů, které jí stát umožnil, takže ceny se už skoro srovnaly s tržními nájmy," řekl Král a dodal, že v tom případě už nájemník očekává byt v perfektním stavu. „Měl by mít nová okna, dobrou koupelnu, kuchyni, podlahy. To ale v obecních bytech neplatí," vysvětlil Král.