Železniční trať č. 160 Plzeň-Žatec, která městem prochází a byla a je pro ně velmi důležitá, letos slaví stočtyřicáté narozeniny.

Dá se říci, že všichni pořadatelé kulturních akcí letos do svých programů vlaky nějak propašovali. „Základní, mateřská a základní umělecká škola připravují výstavu, která by se měla objevit ve výlohách obchodního domu,v kině bychom rádi promítali filmy s železničářskou tematikou. Naši filatelisté připravují výstavu známek s vlaky a vstříc vychází i klášter. V zámeckém sále vystavíme snímky Fotoklubu Plasy a velké modelové kolejiště z Jesenice se 120 vlaky," říkají za organizátory Věra Soutnerová, ředitelka Městské knihovny Plasy, a Veronika Kalivodová.

České dráhy si letos Plasy vybraly jako dějiště každoročních velkých oslav. Na nádraží se budou konat 28. září. Lidé se mohou těšit na speciální vlaky, muzejní vagony, koncerty…

V neposlední řadě město vydá také dráze věnovanou publikaci, desátý příspěvek v edici Tilia Plassensis. Jejím autorem je Robert Drozda, který na železnici prožil 42 pracovních let. „Počínaje signalistou a výpravčím jsem také pracoval jako posunovač a vlakvedoucí, náčelník stanice střídač, kontrolor dopravy a jako vrchní inspektor, přednosta inspektorátu a jako vrchní inspektor Drážní inspekce. To se na člověku podepíše," říká Drozda.

O železnici už psal, ačkoliv trochu jinak – na kariéru si zavzpomínal v Pohádkách pana přednosty. „Když se mě teď zástupci města zeptali, jestli bych něco nesepsal k 140. výročí trati, rád jsem vyhověl," dodává autor s tím, že publikace, která vyjde, je zaměřená na výstavbu trati a na plaské železničáře.