Tak má skončit revitalizace opatského sídla, na jejíž zahájení chce v letošním roce Národní památkový ústav získat 120milionovou dotaci. „Peněz bychom potřebovali řádově třikrát tolik, ale je třeba na to jít postupně,“ říká kastelán Pavel Duchoň.

Staré opatství je původně gotická budova. „Lidé ho dnes vnímají spíše jako bývalý internát. Revitalizace má přinést opravu přízemí, kde vznikne návštěvnická pokladna, sociální zázemí a prostory, které budou sloužit jako oddechová zóna předtím než návštěvníci nastoupí na prohlídku. Zároveň plánujeme také zpřístupnit sklepy, které nikdy pořádně přístupné nebyly a teď v nich probíhají průzkumy. Kromě toho chceme připravit také informace o tom, co to vlastně znamená staré opatství,“ pokračoval Duchoň.

Most generála Pattona
Pozor, řidiče na Lochotín zbrzdí 'kaliforňan'

Metternichové budou tématem číslo jedna. „V nové prelatuře se budeme věnovat novější metternichovské době. V prvním patře má vzniknout celá prohlídková trasa věnovaná Metternichům – nejen kancléři, ale důraz budeme klást i na jeho syna Richarda. Dojde také k revitalizaci zahrady, která už by neměla být jen travnatou plochou, ale měla by dostat zpátky ráz metternichovské zahrady. K tomu všemu mají patřit opravy fasád, střech a další věci,“ popsal Pavel Duchoň.