Konzervativní pivaři v ultrakonzervativním městě piva se dlouho nad ovocnými pokusy ošklíbali, teď už ho ale musí vzít definitivně na vědomí.

„Ke kachně bych si ho teda nedal. Ale jinak, třeba v létě, jím nepohrdnu. Rozhodně je lepší než nějaká limonáda." Plzeňan Zdeněk Šůma v podstatě vyjadřuje smíření obyvatel pivní bašty s novým fenoménem – míchaným pivem s příchutí ovoce.

A tyhle čamčurády, ovocný patoky, slivky, nebo jak ještě jinak říkají pěniví konzervativci ovocné kometě na pivním nebi, se poslední dobou pivovarům i hospodám vyplácejí. Prodej limetkových, grepových nebo pomerančových piv s nízkým podílem alkoholu jde strmě nahoru.

Nealkoholická piva potřebovala deset let, aby se propracovala na pět procent v prodejním koláči. Míchaným pivům s ovocnou šťávou se to podle expertů může povést ještě v tomto roce. „My jsme se k této hranici dostali už loni v létě," hlásí manažer plzeňského Purkmistra Petr Míč.

Jejich míchaná piva s chutí citrusu či maliny lákají v černickém pivovaru hlavně cyklisty a rodiny. „Myslím tím pochopitelně hlavně ženy," připomíná Míč. Ano, právě sportovci, mladí a ženy jsou hlavní cílovou skupinou, na které osvěžující produkt platí.

„V zahraničí se už tato piva pijí dlouho. My jsme tady byli uzavření, znali jsme jenom výčepní pivo a ležák. Nyní dorostla generace, která cestuje a míchaná piva ochutnala a dá si je i doma. Proto se jim daří," vysvětluje Václav Berka, vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Ovocná piva? Ženy a sportovci

Vyberte si. Limetka, citron, pomeranč, grep, švestka, malina nebo borůvka? Míchaná piva s příchutí ovoce si našla své příznivce. Obhájci se najdou hlavně mezi sportovci, mladými a ženami. „Klasické pivo nemusím, ale ovocné pivo s limetkou si klidně dám i při grilování. Je lepší a kvalitnější než limonáda a přitom to není tak silné a hořké jako normální pivo," argumentuje Plzeňanka Lenka Svobodová.

Ne všechny argumenty ale musejí platit. Některé pivovary přidávají do sladkého moku velké množství ´éček´, varujícím signálem může být, pokud se na etiketách (většinou miniaturním písmem) objeví například aspartam, acesulfam K či sacharin.

Alkohol ano, 
grády ne

Příjemné, především v letních měsících může být u těchto nápojů i nižší podíl alkoholu, většinou se pohybuje kolem dvou procent. „Normálně si dám rád dvanáctku, ale po fotbálku nebo tenisu, zvlášť ve vedru se takový rádler docela hodí. Nějaký alkohol v sobě má, ale nejsou to takové grády," pochvaluje si s úsměvem nový objev Tomáš Suchý.

Přínos míchaných piv s příchutí ovoce si může pochvalovat i majitel sedmi restaurací v Plzni, např. Potrefené Husy nebo Pijezpi. „Ten trend nárůstu prodeje ovocných piv sleduji již dva roky. Teď na jaře a v létě čekám znovu významný posun, tyhle ´rádlery´ se staly důležitým doplňkem v naší nabídce," říká Jan Janák.

Originální přístup k novinkám na českém pivním trhu má provozovatel nekuřácké hospody Na Potravinách.

„My žádná tzv. ovocná piva neodebíráme. My už totiž léta nabízíme lidem takového našeho domácího Rádlera," objasňuje Jan Kešner a hned nabízí recept. „Nakupujeme žlutou citronovou limonádu a tu na požádání mícháme s desítkou gambrinusem. Většinou v poměru tři ku dvěma ve prospěch piva," prozrazuje.

Jan Kešner zároveň potvrzuje, že boom ovocných piv a reklama s tím spjatá zvedly zájem o tento segment. „Počet lidí, co se na to ptají, se rozhodně zvýšil."

Míchané nápoje z piva s příchutí ovoce (jak zní přesný název) se už prostě zcela etablovaly na plzeňském trhu a potvrzuje to svým přístupem i vrchní sládek pivovaru Václav Berka. „Taky si ho dám na uhašení žízně. Ochutnám ho prostě rád," říká bezelstně, ale přece jen dodává: „Na další posezení to ale není, na to je nejlepší náš ležák. S tím se nedá nic dělat."

Gambrinus řízný citron - složení

voda (součást výčepního piva světlého)
ječné slady ( součást výčepního piva světlého)
chmelové produkty (součást výčepního piva světlého)
voda
cukr
citronová šťáva z koncentrátu (součást citronové báze)
voda (součást citronové báze)
přírodní aroma (citronové, součást citrónové báze)
citronový extrakt (součást citronové báze)
E410 karubin (součást citronové báze)
obsah alkoholu 2,0 % obj.