VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo musí mít dobrou pěnu, říká sládek

Plzeň – „Připravit. Tři, dva, jedna, start! Máte jednu minutu," takto zněl povel z úst hlavního sládka plzeňského pivovaru Gambrinus Pavla Zítka pro všech třicet soutěžících, kteří se v pondělí sešli v plzeňské restauraci Alfa, aby bojovali o titul Mistr výčepní 2014.

11.2.2014 1
SDÍLEJ:

Soutež Mistr výčepní 2014Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Ucházeli se o něj hospodští a hospodské z Plzeňského a Jihočeského kraje. Každý výčepní musel tříčlenné porotě načepovat a naservírovat dvě piva. Jako první se před pípu postavil Michal Novák ze sušické restaurace Fialka. Opláchl sklenice, vyzkoušel pípu a už čekal na povel. Chvíli po spuštění minutové časomíry se už na zlatavý nápoj díval přes sklenici.

Jeho výkon poté posoudila tříčlenná porota. „My hodnotíme, jak si výčepní připraví sklenici, jak ji odmastí, umyje, opláchne, prostě, jestli je to všechno v pořádku," uvedl jeden z členů poroty, obchodní sládek Gambrinusu Vojtěch Homolka.
Podle něj musí mít hlavně správnou pěnu. „Styl čepování pákového i otočného kohoutu musí být takový, aby pivo mělo nádhernou, hustou, krémovitou pěnu bez viditelných bublin," podotkl Homolka. Soutěžící točili pivo dvěma způsoby. „Výčepní musí ukázat, že pivo umí načepovat nadvakrát i takzvaně na hladinku. „Když se pivo čepuje nadvakrát, znamená to, že musí být nejdřív rozpěněno a rozčepováno zhruba do dvou třetin a pak napodruhé doplněno. Co se týče čepování na jeden zátah, tak tam se nejdřív pivo rozpění a pod pivo se nádherně pěna dočepovává," vysvětlil Homolka. Ani po dotočení hodnocení nekončí. „Samozřejmě počítáme i servírování, například to, zda výčepní použije podtácek, natočí sklenici atd.," doplnil Homolka.

První soutěžící si od něj a jeho dvou kolegů vysloužil dohromady 23 z možných 31,5 bodu.

O něco méně, a to 19,5 bodu, si vytočil první zástupce plzeňského regionu, Tomáš Koza z Kralovic. Výsledek podle něj mohl být lepší. „Měl jsem docela trému," zasmál se dvaadvacetiletý majitel hospody U Kozů v Potvorově nedaleko Kralovic. „Hospodu jsem otevřel teprve před rokem, takže v tomto oboru patřím ještě k začátečníkům," svěřil se a doplnil, že podobné soutěže se účastní poprvé. O soutěži Mistr výčepní 2014 se dozvěděl od svého obchodního zástupce. „Nabídl mi možnost zapojit se do této soutěže, tak jsem si řekl, že to zkusím. A musím říct, že je to zajímavá zkušenost," nechal se slyšet.

K pohostinství má blízko už proto, že vystudoval Hotelovou školu v Mariánských Lázních. „Poté jsem pracoval jako obchodní zástupce pro jednu telekomunikační společnost a loni jsem se pustil do té hospody," řekl Koza. I když je Potvorov malá vesnička, své návštěvníky má. Tomáš Koza má otevřeno od středy do neděle a pípu obsluhuje sám. „Opravdu mě to baví. Když jsem to loni otevíral, tak jsem byl celý natěšený, a to mi zůstalo doposud," usmívá se Koza.
Jak už bylo řečeno, mezi soutěžícími bylo i několik zástupkyň něžného pohlaví. Jako první se k pípě postavila Markéta Andrýsová z blovického hostince U Nádraží. „Určitě bych ráda trumfla chlapy," usmála se po soutěži. S točením piva má velké zkušenosti, neboť v pohostinství se pohybuje už od svých čtrnácti let. „Chodila jsem vždycky pomáhat mamině," usmála se mladá dívka.

Součástí boje o prestižní titul byl i test s třiceti otázkami z teoretických znalostí o výrobě piva, surovinách, typech čepování atd.

V plzeňském regionálním kole byl včera neúspěšnější Viktor Bolya z plzeňské restaurace Sedmé nebe Morávka. Spolu s ním získali titul Mistr výčepní David Majer z břežanské restaurace U Srdíčka a Petr Molek ze Sokolovny Bolevec. Všichni tři získali třicetilitrový soudek Nepasterizovaného „G" a vstupenku do slavnostního celostátního finále, ve kterém budou v pivovaru Gambrinus bojovat o absolutní titul českého Mistra výčepního.

Autor: Miroslava Vejvodová

11.2.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ZČU budova Fakulta zdravotnických studií Tylova ulice bývalé GŘ Škoda Plzeň
3

Univerzitní stěhování pokračuje

Michal Krmenčík z Plzně (vpravo) proti FCSB.

Střela z trestňáku mi nevyšla na sto procent, říká Bakoš

Výsledek je pozitivní, ale čeká nás velmi těžké utkání, varuje Vrba

Plzeň - Plzeňští fotbalisté vybojovali v úvodním utkání závěrečného předkola Evropské ligy nad Larnakou nadějné vítězství 3:1, ve hře se však objevily nedostatky. 

V soutěži o nejlepšího výčepního zvítězil Miroslav Štych z Plzně

Plzeň – Dvanáctý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2017 zná svého vítěze. Je jím výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů v Plzni.

Odveta Indiánům vyšla. Dvěma góly k výhře přispěl Indrák

Chomutov, Plzeň – Odveta za úterní porážku v Plzni hokejové Škodovce na ledě Pirátů vyšla.

Centrum Hájek nabídne ubytování pro klienty

Šťáhlavy - Rodiče, kteří přijedou se svým postiženým dítětem na rehabilitační pobyt do Centra Hájek nedaleko Šťáhlav, zatím nemohli v prostorách bydlet.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení