VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivaře na Vánoce zahřeje Anděl i KAPR

Plzeňsko -Piva s příchutí skořice, vanilky i citrusů si na letošní Vánoce připravili sládkové na Plzeňsku.

29.11.2011
SDÍLEJ:

Sládek pivovaru Groll Miroslav Kapr navařiil speciální čtrnáctistupňové vánoční pivo.Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

„Připravili jsme čtrnáctistupňový speciální ležák KAPR. Má šest procent alkoholu a vyráběn je ze čtyř druhů sladů. Je silnější, a proto je vhodné na zahřátí,” sdělil sládek plzeňského pivovaru Groll Miroslav Kapr. Pivo má karamelové aroma a na čepu bude od pátku.

Vánoční patnáctku bude možné ochutnat v pivovaru Purkmistr. „Uvařeno bylo celkem 900 litrů světlého speciálu s obsahem alkoholu 6,5 procenta. Použit byl pro něj světlý ječný slad a speciální slad Karahell z bavorského Bamberku,” říká Petr Míč z Purkmistra.

Netradiční aroma pak pivu zajišťuje kalifornský chmel. Nápoj, který zde začnou čepovat od devatenáctého prosince, se vyznačuje plnou sladší chutí s lehkou vůní citrusů.

Na ještě silnější kalibr vsadili v dobřanském pivovaru Modrá hvězda. K ochutnání tu budou hned dvě speciální vánoční piva. „Jako každý rok o Vánocích máme na čepu třiadvacetistupňového Dobřanského anděla. Obsahuje devět procent alkoholu,” konstatuje sládek Petr Petružálek. Extrasilné pivo je možné vyzkoušet od uplynulého víkendu, stejně jako vanilkovou sedmnáctku.

Po skořici voní pivo v plzeňském pivovaru Pašák. „Je to ležák, který na začátku chutná nasládle, pak prudce zhořkne,” popisuje sládek Václav Ebrl. Ten zároveň navařil ještě dvanáctistupňové černé pivo. Oba druhy se do nabídky dostanou kolem desátého prosince.

Dva speciální typy připravil i sládek Vladimír Ilgner ze šťáhlavského pivovaru Radouš. „První se jmenuje Radoušova blonďatá čtrnáctka. Je to pivo plzeňského typu. Nechtěl jsem tu chuť nijak výrazně posouvat,” vysvětluje Ilgner. O něco méně tradiční je dvanáctistupňový ležák, k jehož výrobě sládek použil vídeňský slad. Pivo ochutnáte pod názvem Radoušova vánoční cesta do Vídně.

Sladkohořkou polotmavou třináctku vám od devatenáctého prosince načepují v minipivovaru U Bizona v Čižicích. „Vyrobena je spodním kvašením a v chuti se objevuje karamelový nádech,” dodal sládek Milan Maršálek. Medové vánoční pivo bude zase k dostání v minipivovaru U Rytíře Lochoty v západočeské metropoli.

Na své si v Plzni přijdou i milovníci piva, kteří by rádi ochutnali zahraniční speciály. V pivovaru Purkmistr se totiž sedmnáctého prosince uskuteční Vánoční pivní besídka. Vyzkoušet tu bude možné například vánoční piva z Belgie, Německa či Holandska.

V předvánočním období nabídnou belgické vánoční pivo Boucanier Christmas Ale s obsahem alkoholu 9,5 procenta v Klubu malých pivovarů v Plzni. „Většina vánočních piv je silnější pro zahřátí. Vaří je také téměř každý český minipivovar. Některá z nich budeme čepovat i u nás,” sdělil Petr Strnad z klubu.

Autor: Ladislav Vaindl

29.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bolevecký rybník a pláž Ostende

Kvalita vody na Plzeňsku je stále dobrá

ZČU budova Fakulta zdravotnických studií Tylova ulice bývalé GŘ Škoda Plzeň
3

Univerzitní stěhování pokračuje

Střela z trestňáku mi nevyšla na sto procent, říká Bakoš

Plzeň - Nastoupil a rozhodl. Útočník plzeňské Viktorie Marek Bakoš dvěma góly zařídil vítězství 3:1 ve čtvrtečním úvodním utkání play-off Evropské ligy proti kyperské Larnace. 

Výsledek je pozitivní, ale čeká nás velmi těžké utkání, varuje Vrba

Plzeň - Plzeňští fotbalisté vybojovali v úvodním utkání závěrečného předkola Evropské ligy nad Larnakou nadějné vítězství 3:1, ve hře se však objevily nedostatky. 

V soutěži o nejlepšího výčepního zvítězil Miroslav Štych z Plzně

Plzeň – Dvanáctý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2017 zná svého vítěze. Je jím výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů v Plzni.

Odveta Indiánům vyšla. Dvěma góly k výhře přispěl Indrák

Chomutov, Plzeň – Odveta za úterní porážku v Plzni hokejové Škodovce na ledě Pirátů vyšla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení