Pravidal užívání
• nechirurgický potrat pomocí tabletky mohou stejně jako miniinterupci podstoupit ženy do 49. dne těhotenství • tabletku, kterou si hradí samy, jim předepíše a podá jen lékař v nemocnici nebo jiném lůžkovém zařízení 
• z něj odcházejí hodinu po prvním užití léků, druhá tabletka se aplikuje po 36 hodinách 

Zatímco ve většině evropských zemí se jedná o běžně užívaný preparát, v Česku je novinkou posledních dní.

„Je to věc, která na našem trhu chyběla. Miniinterupce se u nás dělají už dávno, tak proč je nedělat šetrnější metodou, když je to možné," říká primář Gynekologicko-porodnického oddělení Mulačovy nemocnice v Plzni Zdeněk Knaizl a vysvětluje, že tabletky, které jsou podané ve dvou fázích, vyvolají potrat, jenž probíhá stejně jako samovolný. „Těhotenství se potratí v průběhu menstruačního krvácení, není nutný chirurgický zásah do dutiny děložní," přibližuje lékař s tím, že pilulky může předepsat, vyzvednout a podat jen lékař v nemocnici nebo jiném lůžkovém zařízení. Ženám se do ruky vůbec nedostanou.

I přesto má nová metoda v Česku minimálně přes sedmdesát tisíc odpůrců. Právě tolik lidí totiž podepsalo petici, která chtěla zabránit uvedení tabletky na český trh. „Vidím v tom dva problémy. K potratům bude docházet mimo zdravotnické zařízení. Ženě to navíc přinese mnohem větší psychickou zátěž, protože může vidět potracené embryo," myslí si Jitka Kultová z Národní iniciativy pro život, jež je také signatářkou petice.

Tento názor Knaizl rezolutně odmítá. „Žena plod nemusí vůbec zpozorovat. Pilulku je možné podat jen do 49. dne po vynechání měsíčků. V té době není nic, co by připomínalo části těla, vidět. Ačkoliv je menstruace delší a silnější, myslím, že je to pro ženu pohodlnější než interupce s narkózou," říká Knaizl.

Za pravdu mu dává i žena, která potrat před lety podstoupila. „Asi každý člověk se zákroku v nemocnici bojí, musela jsem absolvovat předoperační vyšetření. V takové chvíli o tom má člověk asi víc času přemýšlet, než když jen spolkne pilulku. Po psychické stránce si ale myslím, že to je srovnatelné. Prostě se musíte smířit s tím, že své dítě zabijete," říká žena.

„Co se týká psychiky, musí si to každá žena zhodnotit sama. Seznámíme ji s oběma možnostmi potratu a rozhodnutí bude na ní," říká přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky plzeňské fakultní nemocnice Zdeněk Novotný, který se domnívá, že určitou dobu bude v Česku ještě převládat zažitá metoda chirurgické miniinterupce, jež se provádí do osmého týdne těhotenství.

Potraty v kraji
Umělá přerušení těhotenství v roce 2012 podle trvalého bydliště ženy
• Domažlice 122
• Klatovy 189
• Plzeň–město 475
• Plzeň–jih 119
• Plzeň–sever 152
• Rokycany 108
• Tachov 167
Plzeňský kraj celkem 1 332
Zdroj: ÚZIS 

V plzeňských nemocnicích ženy za miniinterupci bez hospitalizace zaplatí kolem tří tisíc korun. Pokud pacientka zákrok podstoupí ze zdravotních důvodů, hradí ho pojišťovna. Potratovou pilulku, jejíž cena bude zhruba stejná jako zákrok pod narkózou, zatím platit nebude.

Oba dva lékaři se shodují na tom, že tabletka pro ně bude novinkou. Největším rizikem, který v jejím případě hrozí, je nepřestávající krvácení. I proto se čeští gynekologové shodli, že tabletku zatím budou ženy moci dostat jen v nemocnicích a jiných lůžkových zařízeních, jež opustí až hodinu po jejím podání. Docházet sem budou i na kontrolu.

Pilulku vyzvednou lékaři ve smluvních lékárnách, kam bude preparát dodán. „Jelikož se jedná o novinku, stále zjišťujeme další informace s tím spojené," říká vedoucí Ústavní lékárny Fakultní nemocnice Plzeň Marie Srchová s tím, že tabletu lékárna zatím k dispozici nemá.

V porovnání s počátkem devadesátých let klesl v Česku počet umělých potratů na třetinu. „Antikoncepce je mnohem přístupnější než dříve. Většina žen dnes rodičovství plánuje, nejde cestou náhod, kdy pak nechtěné těhotenství řeší potratem," popisuje situaci Novotný.