Mezi sáňkující děti na kopečku pod bytovkami v ulici Pod Záhorskem skočila vyděšená dospělá srna, kterou hnal rozzuřený pes.

Ačkoli měl pes obojek a evidentně někomu patřil, nikdo se k němu na místě nehlásil. Dole v křoví přímo před zraky dětí se dezorientovaná srna na vteřinu zastavila, což se jí stalo osudné. „Pes – podle popisu nějaký staford – ji doběhl a pohotově strhl k zemi. Když zůstalo zvíře s rozdrcenou lebkou nehybně ležet a sníh kolem se barvil do ruda od krve z hlavy, slabin a krku, pes se sebral a odběhl zpět do sídliště," popsal událost podle vyprávění svědků šéf Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň, kterého na místo přivolali lidé.

Chrčící srnu, která se nemohla zvednout, mu poté pomohla naložit do auta jedna z maminek. „Už na první pohled bylo jasné, že je srna vážně potrhaná. Vysvětlil jsem proto dětem, že bude nutné zvíře nejspíše utratit," pokračuje Makoň. To se také stalo, veterinář Pavel Mužík potvrdil, že srna má trauma hlavy, prasklou lebku prokousnutou od zubů, potrhané zadní běhy ve slabinách, zlomenou přední nohu a prokousnutý krk.

Srn žije v okolí fakultní nemocnice několik a za normálních okolností by psovi zřejmě utekla. Ze strany majitele psa došlo podle Makoně k porušení zákona o myslivosti (pytláctví) a hlavně k porušení zákona na ochranu zvířat (týrání). Zvířata mohla také způsobit dopravní nehodu nebo ublížit sáňkujícím dětem.

„Je třeba přemýšlet a dávat pozor zejména při venčení psů, kteří mají ke štvaní zvěře sklony, al to i v zástavbě a tam, kde bychom zvěř nečekali," upozorňuje Karel Makoň.