Vůbec nejkritičtější situace panuje v plzeňském městském ústavu sociálních služeb. Aktuálně tady chybí 32 pečovatelů, pět zdravotních sester a jeden sociální pracovník. „Po dohodě se zřizovatelem jsme lidem od dubna přidali 1500 až 2000 korun hrubého,“ uvedl ředitel Vladimír Chuchler. Průměrná hrubá mzda ošetřovatele včetně uvedeného navýšení činí 19 600 korun, zdravotní sestry pak 30 500 korun. „Další věc je přetěžování stávajících zaměstnanců, kteří potřebují volno. Stav je dlouhodobě neudržitelný. My nemůžeme domovy zavřít, protože uživatelé už se často nemají kam vrátit, neměl by se o ně kdo starat,“ upozornil Chuchler.

S problémy se potýká rovněž Domov Harmonie v Mirošově. V současnosti sem hledají až patnáct lidí, většina pozic se týká přímé obslužné péče. „V našem okolí je mnoho firem, především automobilových, které nabízejí vyšší mzdy a různé benefity. Navíc povolání v sociálních službách jsou mnohdy náročnější,“ zdůraznil zástupce ředitelky Vilém Cais.

Ilustrační foto.
Novinky z knihoven: O vesmíru i psu

Oslovit nové zájemce se vehementně snaží také vedení kdyňského domova pro seniory. „Nabízíme už všechny možné alternativy, jako zkrácený úvazek nebo jinou úpravu pracovní doby. Potřebujeme čtyři až pět ošetřovatelů,“ sdělila ředitelka Lucie Vísnerová. Na vině jsou podle jejího názoru jednak nízké platy, jednak neatraktivnost oboru. Ošetřovatelé tady berou 16 až 17 tisíc korun hrubého (včetně příplatků za přesčasy, víkendy či noční služby). Zdravotní sestry o několik tisíc korun víc.

Na nedostatek zaměstnanců narážejí též v Diakonii Západ, především v merklínském Domově Radost. Shánějí sem čtyři až pět zájemců, kteří by se starali o lidi s autismem a mentálním postižením.

Naopak o relativně nadstandardní situaci hovořila Lucie Báčová, jež vede Centrum sociálních služeb v Tachově: „Chybějí nám jenom tři pečovatelky ve třech zařízeních. To je skutečně dobré. Stále ale narážíme na to, že výrobní firmy přetahují uchazeče.“ Průměrný hrubý výdělek činí pro ošetřovatelky s dlouholetou praxí kolem 16 tisíc korun, a to bez příplatků. Zdravotní sestry bez praxe začínají na 19 300 korunách.

Na komplikace si nemůže stěžovat ani ředitelka Městského ústavu sociálních služeb Klatovy Alena Kleinerová. Personálně stabilizované jsou i Sociální služby města Sušice. „Většinou jsme měli problém někoho najít, pak zaučit, ale teď je to fajn. Hlásí se nám i další zájemci,“ uzavřela ředitelka Renata Vácová.