Od Šrámka se odklánějí i jeho vlastní lidé, kteří jej odvolali z funkce šéfa plzeňského zastupitelského klubu. „Nahradil ho Roman Zarzycký," potvrdila předsedkyně plzeňského ANO Miloslava Rutová. Důvod? „Prohrál nám vyhrané volby," naráží Rutová na skutečnost, že jako koaliční vyjednávač Šrámek selhal.

Sám Pavel Šrámek nejdříve souhlasil s rozhovorem a potvrdil termín povídání. Později ale požadoval písemné otázky, na něž odpověděl 
e-mailem. Tento rozhovor nyní zveřejňujeme.

Jaký byl podle vás důvod toho, že vás současná koalice ČSSD – ODS poslala jako vítěze voleb do opozice?
V první řadě bych rád poděkoval voličům, kteří přišli 
k volbám, a dvojnásobně těm, kteří volili ANO. Vítězství 
v Plzni bylo pro hnutí mimořádným úspěchem, byť nebylo tak výrazné. Vyhráli jsme se sko-ro 18 procenty, ale počet mandátů se rozdělil mezi 3 strany, tedy ANO, ODS a CSSD v poměru 10:10:10. My jsme nový subjekt a stávající strany na radnici, tedy ODS 
a ČSSD zde vládnou víceméně dlouhá léta, znají se, kooperují spolu a mají zavedené pořádky. Zvolily zajetou jistotu. Důvody, o kterých často slyšíme 
v médiích mají jen ospravedlnit vznik stávající koalice, ale tohle byl faktický důvod a racionálně uvažující člověk to ví.

Co říkáte výsledkům na obvodech?
Výsledky na obvodech měly obdobný průběh. V mnoha klíčových obvodech jsme nevyhráli těsně a počty mandátů byly často také rovnocenné, což nabízí sice mnohé kombinace, ale opět tradice a zajeté vazby v mnoha případech zřejmě zvítězí. Skvělým úspěchem je Plzeň 6, tedy Litice, kde máme starostu a jsme v koalici.

Jste tím, že jste se v Plzni neprosadili, zklamán?
Určitě není výhrou, že nejsme v koalici. Na druhou stranu je třeba říci, že jako nové Hnutí, které v komunálních volbách kandidovalo poprvé, je pro nás obrovským úspěchem a hlavně výzvou, atak to také bereme. Budeme konstruktivní opozicí a chystáme se na to, že v opozici budeme aktivně pracovat, proto jsme vyhráli volby.

Mohla v tom sehrát roli vaše osoba nebo to, že jste už před volbami mluvili o auditech a kontrolách v plzeňských investicích?
Moje osoba asi ne, i když jako přímý, pravdomluvný 
a zásadový člověk zjišťuji, že politika a zaběhnuté vazby jsou trochu něco jiného než přímá a jasná jednání z komerční sféry. Určitě i náš volební program mohl být důvodem. Chtěli jsme zastavit zadlužování a efektivně hospodařit s veřejnými penězi jako hlavní body programu. Budeme se o to snažit z opozičních lavic.

Jak z vašeho pohledu probíhalo povolební vyjednávání?
Povolební vyjednávání probíhalo standardně tak, jak jsem avizoval před volbami. Potkal jsem se hned po volbách osobně s představiteli stran a hnutí, které se do Zastupitelstva města Plně dostaly. Jako vyjednávací tým jsme pak vedli klíčová a finální jednání pouze s ČSSD. Abych nebrzdil vstupu ANO do vlády v Plzni, upustil jsem i z postu primátora a nadále jsme požadovali jen 3 místa v radě. Nakonec zřejmě převládly jiné důvody, což je třeba akceptovat. Budeme aktivní opozicí a budeme se soustředit i na činnost uvnitř našeho hnutí, které je velmi mladé.

Co říkáte argumentu, že jste pro ODS a ČSSD ´nečitelný´ subjekt?
Jsme středo-pravicové hnutí a jak už jsem říkal, jsme hlavně nový subjekt 
– a to si někteří naši političtí soupeři zřejmě vykládají jako nečitelný.

Jaké budou vaše další kroky? Přijmete post na kontrolním výboru vy nebo někdo z vašich zastupitelů?
O těchto a dalších postech momentálně jednáme a ani personální obsazení není ještě vyjasněno. Jsem poslanec a místopředseda Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a bude důležité také to, jak bude daná funkce časově náročná.