Stovky lidí oslovilo před dvěma týdny hledání, jež rozpoutali organizátoři projektu Plzeň 1945 z plzeňského Klubu vojenské historie Tommy & Yankee. Pro amerického veterána Johna Buzzela pátrali po Olze Brůhové, dívence, jejíž rodinu poznal v Plzni v roce 1945. Po válce si dopisovali, pak ale kontakt ztratili.

Na facebooku Plzně 1945 sdílelo výzvu 532 lidí, stránek a skupin, náš článek na facebooku Plzeňského deníku k tomu přidal dalších 512 sdílení, pomohla také další média… A podařilo se.

Obchod s dekoracemi provozuje na Wilsonově mostě na Americké třídě v centru Plzně Josef Ulrych v budce, která původně sloužila na výběr mýtného.
Mýtný domek na Wilsonově mostě rozkvetl

Pátrání bylo úspěšné a ozvala se rodina Olgy Brůhové. „Bohužel jsme se dozvěděli, že paní Olga Brůhová ani její bratr, pan Zdeněk Brůha, dnes již nežijí. Přesto si obě rodiny přejí navázat vzájemný kontakt a po téměř 70 letech obnovit staré přátelství. Předali jsme proto oběma rodinám vzájemně kontakty a rozhodli jsme se, že již dále do tohoto příběhu nebudeme jakkoliv zasahovat či zveřejňovat další podrobnosti a budeme plně respektovat jejich soukromí. Přesto na toto pátrání úplně nezapomeneme,“ děkovali organizátoři o víkendu všem, kteří pomohli.

Johnu Buzzelovi je 94 let a do Plzně se dostal jako příslušník 3250. spojovací roty. Jeho jednotka se v červnu roku 1945 utábořila v Lobzích, kde se s Brůhovými setkal.

Na Slavnosti svobody, jež se budou konat od 5. do 8. května, John Buzzell nedorazí. Ale i tak se Plzeňané s jeho příběhem setkají. Tým Plzně 1945 a tým Slavností svobody chystají materiál věnovaný jeho službě v americké armádě a jeho pobytu v Československu.

Rekonstrukcí tramvajové trati začala dvouletá rekonstrukce mostu generála Pattona v centru Plzně.
OBRAZEM: Jednokolejka na mostě generála Pattona