Obdobně to vidí i další knihkupci. „V létě má prodej spíše sestupnou tendenci, odhadla bych to na tři čtvrtiny prodeje ve školním roce," bilancuje Jana Roubová z obchodu na Klatovské třídě.

Obdobnou prodejní statistiku prodejci očekávají i v srpnu, pak by se vše mělo vrátit k normální prodejnosti. Samozřejmě obchody, které nabízí učebnice, očekávají zvýšený nápor kupujících již koncem srpna, kdy se do obchodů nahrnou studenti lační nových informací ze svých více i méně oblíbených školních předmětů.

Prozatím lze tedy říci, že se nejvíc prodává beletrie, detektivky a samozřejmě romány lehce erotické. Tento trend odstartoval titul s názvem Padesát odstínů šedi, který se i se svým pokračováním stále ještě hrdě pyšní předními příčkami tabulek bestsellerů. Na paty mu už ovšem dýchají romány obdobného rázu zatím méně proslavených autorů. Mezi ty, které se vyšvihly alespoň někde do TOP 20, patří například série Crossfire nebo Barvy lásky.

V čele žebříčku se také nachází krimi příběh norského autora Švábi a již tradičně kuchařská kniha, kterou tento rok zastupuje Vařte jako šéf. V neposlední řadě se také prodává i fantasy literatura a beletrie českých autorů. Mezi v současnosti nejznámější a nejprodávanější fantasy romány patří Hra o trůny, která svůj věhlas získala i díky stejnojmennému a velmi oblíbenému seriálu. Nejprodávanější český titul jsou například Žítkovské bohyně.

Ani dětské knížky nezůstávají bez svých čtenářů, jelikož nejhorší noční můrou spousty rodičů nepochybně je, že jejich ratolest přes prázdniny zapomene číst a v září se toto pochybení projeví na známkách. „Maminka chce, abych četl i počítal, takže mi koupila cvičebnici matematiky i knížku. Čtu Deník malého poseroutky 2 a moc mě to baví," prozradil desetiletý Jan Hřebíček, který se po prázdninách chystá do čtvrté třídy.

Samozřejmě ani cestovatelské příručky nezůstávají ležet v policích knihkupectví. „Průvodce se kupují, i když mi kolikrát přijde, že lidé se spíše smíří s drahým zájezdem než s pár stovkami za knihu o dané zemi," svěřila se Alena Jonášová. Hodně prodejen má o prázdninách na průvodce dokonce slevy. Občas až na polovinu ceny.

Podle současných prodejů se dá vytipovat, že Češi neradí jezdí daleko od domova, protože nejčastěji kupují knihy o státech Evropy, obzvláště o řeckých ostrovech. Sem tam je zájem i o USA.

Co jde na odbyt

Dospělí:
E. L. James: 50 odstínů šedi
E. L. James: 50 odstínů temnoty
Jo Nesbo: Švábi
Jo Nesbo: Netopýr
Z. Pohlreich: Vařte jako šéf
J. Fieldingová: Potok stínů
K. Tučková: Žítkovské bohyně
A. Larssonová: Oběť Molochovi
V. Kadlečková: Mycelium I.
T. Macek: Příběhy Staré dámy

Děti:
Deník malého poseroutky 1, 3, 7
Lichožrouti navždy
Doktor Proktor a prdicí prášek
Rychlé šípy

Eliška Hřebenářová