Pravděpodobně v červnu by měli zastupitelé schvalovat novou vyhlášku o hazardu. Zatím se připravuje pracovní skupina složená z politiků i úředníků, která by na ní měla pracovat, ještě se ale nesešla.

Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) inicioval už před časem její vznik proto, že město musí urychleně napravit starou vyhlášku, ke které měl výhrady Nejvyšší správní soud. Stalo se to, když jeden z podnikatelů napadl rozhodnutí města o nepovolení herny v Gerské ulici, kus dál už ale jiná herna povolení dostala.


Naprostá většina panelistů Deníku z Plzeňského kraje je přesvědčena, že nový zákon opravdu pomohl omezit hazard. Odpovídalo 45 lidí.

Podle opozice má Plzeň nejvíc povolených míst pro hazard ze všech 6258 obcí v ČR. „V Plzni je provozováno více než dva tisíce hracích přístrojů, z toho cca 1800 povolených ministerstvem financí a 260 povolených městem," uvedl Michal Vozobule z TOP 09. Problému hazardu ve městě se věnuje dlouhodobě a poukazuje na to, že radnice pro skutečnou výraznou regulaci nic nedělá.

V současné platné vyhlášce má Plzeň hazard povolen na cca 120 adresách a na každé z nich může být více heren. Primátor připustil, že potřeba nových regulí je pro Plzeň nutná. Na úplný zákaz to ale v Plzni nevypadá, protože hazard městu Plzni vynáší více než 150 milionů korun ročně.

Odpovědi vybraných regionálních panelistů, které Deník pro vyhodnocení oslovil

OTÁZKA: Pomohl zákon o loterijních hrách a hazardu omezit výherní automaty?

Roman Černík, 53 let, ředitel Johan centra, umělecký šéf Moving Station v Plzni
Ano. Ano. Ano! Konečně!

Vlastimil Volák, 44 let, ředitel plzeňského Techmania Science Centra
Ano. Automaty mizí z hospod a o umístění heren rozhodnou obce. Zákon také řeší zákaz vstupu do heren lidem v dluzích a na sociálních dávkách. Krok správným směrem.

Jiří Liška, 73 let, plzeňský neonatolog
Zákon pomohl omezit hazard. Dále ještě tvrději vystupovat proti distribuci drog, drogy jsou totiž větším nebezpečím než alkohol. Je nutné si uvědomit, že za celosvětovou distribucí drog stojí mnohdy především nejbohatší. V současné době lékaři, kteří sledují již dnešní 40-50leté drogově závislé, prezentují jejich poškození centrální nervové soustavy i na těch nejlehčích, tiskem doporučovaných drogách.

David Křížek, 44 let, jachtař a mořeplavec, trenér Sportovního centra mládeže
K omezení rozhodně došlo a určitě ještě dojde. To, že automaty zmizely z restaurací je nesmírně pozitivní, ale mizí i herny, které vydělávaly nemalé prostředky. Vše se musí regulovat s rozmyslem, aby nevznikaly černé herny a kasina.

Vladimír Jarý, stříbrný medailista z OH v Mnichově (házená)
Ano, obcím. Hráči ovšem nacházejí nové formy sázení.

Jan Košťál, 50 let, plzeňský grafik
Asi ano, ale myslím, že logicky se tato činnost přesouvá na internet.

Lenka Klasnová, 39 let, loňská vítězka projektu Žena regionu a ředitelka Nadačního fondu Šance onkoláčkům
Ano, i když asi jen částečně, nemohu objektivně hodnotit.

Martin Fojtíček, 46 let, manažer v Ledovci, spolku, který pomáhá lidem s duševním onemocněním
Nevím ani trochu, není to můj šálek čaje. Přál bych si ano.

Přemysl 'Švejk' Kubišta, 61 let, herec, zpěvák, moderátor
Automaty mizej, to jo.

Jiří Boudník, 47 let, plzeňský architekt a spisovatel
Ano, ale nedostatečně. Automaty rozšiřují otrockou část společnosti a to není v zájmu společnosti. Ničí rodiny, podporují kriminalitu a drogové podsvětí. Zakázal bych je kompletně a ne, aby se stát formou jejich zdanění přiživoval na lidském neštěstí.