Po rekonstrukci památníku ho chce město pomocí nového systému co nejlépe ochránit. Novinka dokáže rozpoznat neobvyklé chování v daném místě, nežádoucí pohyb, shromažďování více osob, odložené zavazadlo a podobně. Poté systém automaticky vyvoláním poplachu upozorní obsluhu kamerového centra, která vyhodnotí situaci a zda na místo vyšle policejní hlídku. „Drtivá většina ze 176 kamer v Plzni jsou otočné kamery. Tato kamera je pevná, je možné vidět jakýkoliv detail,“ radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Chytrá kamera ochrání památník.Zdroj: Magistrát města Plzně

„Lidé mají někdy pocit, že je politici nebo někdo chce pomocí kamer sledovat, ale my se k těm záznamům ani nedostaneme. Je to opravdu pro bezpečnost občanů,“ vysvětlil radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký. „Další místa, kde bychom chtěli videoanalýzu využívat, je například vlakové nádraží, o kameru má zájem i ředitel FN Plzeň Václav Šimánek. Využívala by se u hlavního vchodu,“dodal Martin Zrzavecký.

Technické fungování popsal radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola. „Inteligentní videoanalýza je standardní součástí poslední generace kamer i v rozlišení FHD instalovaných v rámci našeho městského kamerového systému. Jedná se o systém, který najde využití při ochraně vybraných objektů, případně při identifikaci mimořádného chování osob. Je schopen identifikovat vstup do předem definované oblasti, překročení definované linie včetně směru, shromažďování osob, odložení předmětu a tak dále. Kritérií pro vyvolání poplachu je možno nastavit velmi mnoho a podrobně je specifikovat. Poplachy jsou automaticky zobrazovány na samostatném monitoru, kterým bylo dovybaveno centrální pracoviště obsluhy městského kamerového systému,“ vysvětlil Vlastimil Gola.O kamerové systémy v Plzni se stará firma Bosch. Pořizovací cena jedné kamery je 15 – 30 tisíc korun. Město chce postupem času měnit i jiné kamery, protože některé jsou již zastaralé.

Ilustrační fotografie.
Kůrovec krátí obcím zisky