Všech dvanáct státních památek v Plzeňském kraji loni celkem navštívilo 246 785 lidí, což je oproti předchozímu roku růst o jeden a půl procenta. Na vrcholu pětice nejnavštěvovanějších památek s 55 866 návštěvníky trůní hrad Rabí, který pomalu dohání hrad Velhartice se 48 125 návštěvníky. Třetí pozici opět uhájil hrad Švihov s počtem 
32 066 zájemců o historii.

Těsně pod třicetitisícovou hranicí skončil zámek Kozel, který vyhledalo jako svůj turistický cíl 28 479 osob.

Velmi úspěšnou sezonu zažil klášter Kladruby, který se díky loňskému výročí 900 let od svého založení umístil na pátém místě a předběhl tak tradiční Horšovský Týn. Ve srovnání s předchozím rokem tam stoupla návštěvnost o téměř jednadvacet procent na 20 522 lidí.

NejnavštěvovanějšíRabí - 55 866 návštěvníků
Velhartice - 48 125 návštěvníků
Švihov - 32 066 návštěvníků

Nad dvacetitisícovou hranici se také zásluhou výročí a dalších nových kulturních aktivit vyšplhal také klášter Plasy.

Ve srovnání s loňskem je nejvyšší procentuální růst návštěvnosti patrný na hradě Přimda.

„Loňská návštěvnická sezóna na památkách ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) předčila všechna očekávání," uvedla mluvčí NPÚ Jitka Skořepová. Jejich branami totiž prošlo více než pět milionů lidí. „Svůj podíl na velmi úspěšné sezoně měly i památky na Plzeňsku. Jejich pozvolna se zvyšující počet návštěvníků ovlivňuje stále se zpestřující nabídka prohlídkových tras a kulturních akcí," hodnotí sezonu ředitel Petr Pavelec z NPÚ.