Míjíme spoustu spoře oděných lidí a se zaujetím sledujeme naskakující čísla digitálního displeje. Při chůzi se teplota drží kolem 32,5 stupně Celsia, může za to především mírně vanoucí a nutno dodat, že příjemný větřík. Na zastávce MHD v Sadech Pětatřicátníků ale nastává to pravé peklo. Nastavujeme teplotní čidlo slunci vstříc. Teplota rychle vystoupá na astronomických čtyřicet stupňů. Vzduch tetelící se na rozžhaveném asfaltu rozrážejí jen projíždějí automobily se staženými okénky jejichž osádky nevypadají lépe než my, čekající na přímém slunci. Schováme se tedy pod skleněný přístřešek. V deštivých dnech bychom ho jistě ocenily více, ale v takovém vedru se z něj stává skleník. Ani o dva stupně nižší teplota nám náladu nevylepší.
MHD v Plzni je peklo na zemi

Nastoupíme do autobusu a měříme – 35,5 stupně Celsia. Úzká větrací okénka teplotu příliš nesníží, i když je zde méně než venku na sluníčku, stále je to dost nepříjemný extrém. Lépe na tom nejsme ani v trolejbusu, kde je teplota stejná. Kupodivu jsme nejpříznivější teplotu, a to 34 stupňů, naměřily v tramvaji. Větší a četnější okna mají zkrátka něco do sebe.

V největší parnu stojíme před plzeňským pivovarem. Vhod nám přijde vychlazená limonáda z ledničky. „Horko tu mám příšerné, ani větrák nepomáhá,“ říká slečna z občerstvení, jejímž pracovištěm je dřevěná budka o rozloze několika metrů čtverečních.

V pivovaru s metry klesá teplota

Teplota ve varně Plzeňského prazdroje je stálých 38 stupňů. Zdejší vlhké prostředí připomíná saunu, ve které může pracovat snad je opravdu otrlá povaha. „Naštěstí sládci pracují v klimatizovaném velíně,“ vyvádí nás z omylu Jiří Mareček, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje. Po vytrvalém měření teplot v rozpáleném městě s radostí vítáme jeho pozvání do chladných pivovarských sklepů.

Procházíme dlouhou lehce se svažující chodbou a cítíme, jak s každým metrem teplota klesá. V samotných sklepech naměříme pouhých osm stupňů. Na krátkodobé osvěžení jistě skvělé, po delší době nám ale začíná naskakovat husí kůže. Rády se po půl hodině postavíme zpátky na sluníčko. Stačí ale pár minut a sklepy bychom si klidně znova zopakovaly.

Je teplo, až padají rekordy

Nejvyšší naměřené teploty pro dnešní dny jsou i skoro třicet let staré. Například rekord pro 11. červenec je z roku 1984. V Nepomuku tehdy naměřili 38,5 stupně Celsia. Letos „jen“ 35,4 stupně.

Ovšem rekord pro 12. červenec z roku 1991 je z Plzně Bolevce. Lidé se tehdy potili v 35,7 stupních. Ovšem letošní naměřená teplota tento rekord pokořila. V Plzni Bolevci meteorologové naměřili 35,8 stupně a v Chebu dokonce 35,9 stupně. Loni přitom bylo pouhých 23,8 stupně.

Dnešní rekord je 33,2 stupně Celsia, Naměřený byl v roce 2006 v Klatovech. Jeho přepsání ovšem letos meteorologové nečekají. „Teploty v úterý nebudou tak teplé, aby byl rekord pokořen,“ řekla Deníku meteoroložka Marta Suchá.

Nedělní předpověď byla mylná

Přestože ještě v neděli meteorologové očekávali ochlazení, dnes nám toto tvrzení vyvrátili. „ Stále pro celý týden očekáváme bouřky, v úterý teploty nepřesáhnou 30 stupňů, další dny budou ale stejně teplé jako předchozí,“ uvedla Suchá.

Od středy bychom tedy měli očekávat teploty opět kolem 34 stupňů, přestože by nás občas mohl od mučivého vedra vysvobodit déšť a bouřky. Měli bychom si tedy zabalit deštníky do tašek.

A pokud by se nepoštěstilo a deště nepřišly, pořád se můžeme jít svlažit k rybníkům, do sklepa pivovaru anebo promítacích sálů multikin, které se ochlazují na 24 stupnů.

Eliška Hřebenářová, Martina Němcová