Lidé by se tak v blízké budoucnosti mohli o víkendech a o svátcích bez povolenky podívat patrně do částí lesa mezi Skořicemi a Trokavcem, Trokavcem a Hořicemi, do trojúhelníku mezi Štítovem, Skořicemi a Trokavcem, do lokality poblíž Věšína nebo do lesů u Lázu, Obecnice a Drahlic. Prostor by také měla obkroužit cyklostezka z Komárova až do Lázu.

„Návrhy na další zpřístupnění nyní musí posoudit a schválit náčelník generálního štábu. Lze předpokládat, že na příštím jednání zástupců brdských obcí s prvním náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem dojde k uzavření dohody,“ sdělil Pejšek s tím, že poté začne ministerstvo konat konkrétní kroky pro zpřístupnění.

„Jsem překvapený, jaké udělala armáda ústupky. Je to první krok, abychom se dostali za humna. Je paradox, že padly hranice, ale my tu pořád žijeme jak v pohraničí,“ řekl Václav Fábera ze Štítova.

Podle Jana Bouly ze Skořic mohly být okolní lesy veřejnosti otevřeny možná už od roku 1983. „Když v prostoru přestaly jezdit tanky a armáda už jej nepotřebovala. Naše obce žádaly o zpřístupnění už za komunistů. Je nejvyšší čas,“ konstatoval Boula. Podle starosty Strašic Jiřího Hahnera by do seznamu příště zpřístupněných lokalit mohl přibýt i kousek lesa nad Míšovem.

„Jako obce jsme dali ministerstvu návrh, o kterém nám sdělili, že jej mohou z 95 procent akceptovat. Armáda byla velice vstřícná. Domluvili jsme se i na cyklostezce, dokonce s vyhlídkou na Padrťské rybníky,“ řekl Hahner, podle něhož budoucí cyklotrasa povede většinou po dosavadních cestách v újezdu. „Potřeba bude udělat hlavně značení a úsek cesty u Padrťských rybníků,“ dodal Hahner.

Prosadit celou trasu cyklostezky navrženou obcemi nebude jednoduché. „Nejproblematičtější úsek je v místech plánované výstavby radaru. Na druhou stranu jsem rád, že armáda poprvé připustila, že bude možné dostat se k Padrť〜ským rybníkům,“ řekl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek. Podle něj je správné, aby stát, pokud chce v Brdech prosadit tak moderní zařízení, jakým je radar, do tohoto dosud zanedbávaného území investoval.