Ten ochrnul poté, co se vážně zranil při zachraně svého tonoucího kamaráda.

V rámci charitativní akce Misse budete moci potkat zpěváky Dana Bártu, Davida Kollera či moderátorku Lucii Výbornou. Ti budou dárcům přímo na jimi objednanou adresu doručovat dárkové certifikáty. Minimální výše příspěvku za certifikát je sto korun. Pokud se dárce bude chtít setkat s konkrétní osobností, za její příjezd zaplatí nejméně tisícikorunu.

Objednávat si jezdce bude možné přes dispečink v úterý a ve středu, a to na telefonním čísle 220 400 020 a 603 688 620. Kurýry bude možné odchytit i přímo v ulicích města. Pohybovat se budou na kole, motorkách, autem i pěšky. Lidé je poznají podle žluté uniformy s nápisem Messenger a batohu s vlaječkou.

Na svou Missi vyrazí i oblíbený plzeňský herec a dramatik Antonín Procházka. „Jezdit budu na kole, protože to je v Plzni nejlepší dopravní prostředek. Jen doufám, že nebudu jezdit moc daleko," říká Procházka, který věří, že lidé budou štědří a pochopí, že se jedná o dobrou věc.

Výtěžek ze sbírky poputuje na nákup elektrického vozíku pro Plzeňana Jana Varvařovského, který se před 16 lety vážně zranil při záchraně topícího se kamaráda. Pokud bude Misse splněna, bude Varvařovskému vozík, upravený jemu přímo na míru, předán ještě týž den. Vybrat je potřeba 160 tisíc korun.

„Loni v Praze byla během akce vybrána téměř dvojnásobná částka, takže doufáme, že se to podaří i v Plzni," říká Mirka Reifová ze společnosti Plzeň 2015, která se na projektu podílí. Rodina Varvařovského dvakrát žádala pojišťovnu o přidělení elektrického vozíku, který by muži umožnil větší mobilitu i samostatnost. Vždy ale byla rodina odmítnuta.

Pokud bude vybrána vyšší částka, půjdou zbývající peníze na nákup pomůcek pro čtyři konkrétní děti s podobným postižením.

Ti, kdo messengery v ulicích přímo nepotkají, mohou v den akce finančně přispět také na základně Misse. Tabude nedaleko vodárenské věže, odkud kurýři ve středu ráno v půl desáté vyrazí.

Charitativní akci organizuje český herec a divadelník Petr Forman společně se spoluzakladatelem kurýrní služby Messenger Davidem Voverkou. Jedná se už o třetí ročník projektu, vůbec poprvé se však třicítka jezdců přesune mimo hlavní město.

Kurýři, které si můžete objednat

zpěváci: David Koller, Dan Bárta
herci: Marek Daniel, Martin Stránský, Antonín Procházka, Petr Forman
režisér: Jan Svěrák
rozhlasové moderátorky: Lucie Výborná, Petra Hynčíková
politička: Marcela Krejsová
architekt: Jiří Boudník