Regionem projede například tradiční Convoy of Remembrance organizovaný Military Car Clubem Plzeň. Podle předsedy klubu Rudolfa Bayera je tento rok opravdu nač se těšit. „Náš klub slaví 25 let od založení, na pořádání slavností se podílíme od roku 1990. Takže letošní oslavy budou velká událost. Registraci do konvoje jsme museli zastavit když se počet automobilů vyšplhal na sto," uvedl Bayer.

A jaká trasa konvoj čeká? Čtvrtek 30. 4. jeho účastníci stráví v US Campu v Plzni, odkud budou následující dny vyjíždět. V pátek do Malesic, Konstantinových Lázní, Horní Břízy a zpět do Plzně na odhalení pomníku generála Pattona. V sobotu z Plzně přes Letkov do Stupna a Kříší, přes přívoz do Nadryb a opět do Plzně, v neděli se pak zapojí do velkého plzeňského Convoy of Liberty. Z Plzně pak jako vždy zamíří k Pattonově soše do Dýšiny, kdy konvoj skončí.

Mezi stovkou pojízdných veteránů budou klasické džípy Willys, Dodge a další vozy. „Také velké náklaďáky GMC, dvě pásová vozidla Studebaker… Kromě Čechů přijedou naši kamarádi ze Švýcarska, Německa, Belgie nebo z Holandska," dodal Bayer.

Připravují se i města a obce. Například Nepomuk. „V úterý 5. května 2015 ve 14:15 hodin dorazí na náměstí konvoj Přátel 4. obrněné divize Prácheňsko, 7. května se bude 
v sále Městského muzea a galerie Nepomuk od 17:00 hodin konat přednáška na téma Osvobození Nepomucka 
v květnu 1945," zve za město Petra Šašková.

Do Nýřan zase dorazí oblíbený návštěvník George Thompson, veterán, který spolu se svými spolubojovníky město 6. května 1945 osvobozoval. „Vloni u nás startoval závod Běh města Nýřany, tento týden jsme se dozvěděli, že přijede znovu," řekla místostarostka města Pavlína Caisová.

V Příchovicích chystají celodenní oslavy na 2. května. Vůbec poprvé do obce přijede vojenský konvoj. V těchto dnech v obci finišují opravy pomníku obětí světových válek. „K loňskému výročí jsme to nestačili. Kromě tohoto pomníku obnovujeme také jeden v Kucínech," řekla starostka Pavlína Nohavová.

Budete slavit? 

Chystáte ve vaší obci oslavy konce války a chcete na ně pozvat nás i naše čtenáře? Napište nám o nich na mail redakce.plzenvenkov
@denik.cz. Upoutávky pak rádi zveřejníme.