Ani petice nepomohla odpůrcům, kteří se snaží léta zabránit průjezdu kamionů a náklaďáků Štěnovicemi. Adresovali ji už vloni Krajskému úřadu v Plzni.

„Dopadlo to negativně. Kamiony budou nadále projíždět obcí," posteskl si zástupce petičního výboru Stanislav Menoušek.

Autoři petice, kterou podepsalo více než 200 lidí, požadovali omezení těžké dopravy po silnicích třetí třídy mezi Štěnovicemi a Losinou. Kamiony si tudy totiž zkracují cestu ze silnice I/20 na výpadovku do Klatov a opačně. Lidé se obávají o bezpečnost, životní prostředí a vadí jim i to, že kamiony ničí silnici. „Chtěli jsme stanovení objízdné trasy po silnici II/180 a I/20," sdělil Menoušek.

Nesouhlas dopravní policie

Stanovení objízdné trasy ale příliš nevonělo odboru dopravy plzeňského magistrátu, který se obává, že se kamiony přesunou do Černic. Obnovení nepoužívané silnice mezi Štěnovicemi a Černicemi, po níž by se kamiony dostaly až k silnici I/20, by narazilo na nesouhlas dopravní policie.

Policisté a dotčené orgány státní správy žádost obyvatel posuzovali už jednou. Bylo to zhruba před čtyřmi pěti lety, ale hodili ji pod stůl.

Kamiony projíždějí víc a víc

Vedení Štěnovic, které vzešlo z loňských voleb, si nechalo udělat anketu mezi obyvateli. Výsledky starosta Petr Slavík nesdělil. Uvedl jen, že kamiony Štěnovicemi projíždějí víc a víc. „Nejde to vyřešit. Máme omezené nástroje s tím něco udělat," zoufal si starosta Štěnovic.

Zákaz průjezdu nákladní dopravy přes obec by totiž znamenal omezení obecného užívání. „Podle zákona o silniční dopravě mohou všichni jezdit všude," podotkl Stanislav Menoušek.

Organizátor petice nesdělil jaké budou další kroky odpůrců kamionů. „Nevím, co bude dál. Zatím jsem to neřešil," uvedl Menoušek s tím, že negativní stanovisko úřadu k petici vzal tak, jak je.

Petice obyvatel

Argumenty:

• Ve Štěnovicích v převážné části obce chybí chodníky včetně úzkého mostu s nízkou tonáží přes řeku Úhlavu, kde dochází k ohrožení chodců, zvláště pak školáků z Útušic,
• polétavý prach a pevné částice způsobují astma, alergii a riziko onemocnění rakovinou.