Už na základní škole se nudil. Pak nastoupil do blovického gymnázia, ale i tam zvládal středoškolák předměty s přehledem. „Účastnil jsem se olympiád v matematice, fyzice, zeměpisu, francouzštině i hře na akordeon a byl jsem docela úspěšný," vyjmenoval sedmnáctiletý Jan.

Jedna soutěž na něj však měla zásadní vliv. Vyrazil na logickou olympiádu pořádanou Mensou ČR, kde se prezentovaly školy zaměřující se na talentované žáky. Tehdy se poprvé setkal s učiteli z gymnázia Open Gate v Babicích u Říčan. „Řekl jsem si, že by bylo fajn mít náročnější školu, takže jsem se k nim přihlásil ke studiu."

Právě tehdy poprvé absolvoval testy, které u něj potvrdily velmi vysokou, až extrémně vysokou inteligenci. „IQ nehraje takovou roli. Daleko důležitější je pracovitost a motivace," myslí si mladý talent z Prádla nedaleko Nepomuku.

V nové škole je spokojený

Zkoušky na Open Gate zvládl, ale v tercii, kam chtěl nastoupit, už bylo plno. Nakonec přeskočil jeden ročník a skončil v kvartě. Jeho výsledky byly totiž natolik dobré, že odpovídaly i požadavkům vyššího ročníku.

V nové škole je Jan nadmíru spokojený. Za půl roku ho však čeká státní maturita. Bude ji skládat z češtiny, angličtiny, matematiky a fyziky. Vyjma mateřštiny musí prokázat své vědomosti ze stejných předmětů ještě na mezinárodní úrovni. „Testy jsou ale o dost náročnější, časově i obsahově," porovnal.

Věří, že po gymnáziu se bude věnovat teoretické fyzice. Buď na pražském Matfyzu, nebo na některé z prestižních britských univerzit.